România, printre țările cu cea mai ridicată mortalitate cauzată de diabet din UE

0

 

Aproape 19.000 de persoane au murit de diabet în ultimul an în România, statsticile plasând țara noastră în top zece la nivel european în ceea ce privește decesele bolnavilor de diabet. În România trăiesc peste 1,5 milioane de pacienți cu diabet, potrivit datelor Federaţiei Internaţionale pentru Diabet.

În ceea ce priveşte accesul pacienţilor români cu diabet la tratament, 10% dintre medicamentele noi depuse spre evaluare la Ministerul Sănătății sunt destinate tratării acestora – numărul cel mai mare de medicamente (13 molecule), după cele pentru tratarea cancerului. Conform ultimelor informaţii oferite de Ministerul Sănătăţii, lista va fi actualizată la începutul anului 2014.

 

Stil de viață și complianța la tratament

“Dincolo de medicație, suntem de părere că stilul de viață al pacientului joacă un rol foarte important în această boală.  Acest stil de viață explică de ce numărul bolnavilor este în continuă creștere în lume, deși terapiile au evoluat foarte mult în ultimii 30 de ani. Pacientul trebuie să înveţe să gestioneze un stil de viaţă care să fie complementar terapiilor medicamentoase. În acest sens, dezvoltarea unor programe de educaţie şi prevenţie care să conducă la reducerea factorilor de risc cheie, cum ar fi obezitatea şi lipsa exerciţiului fizic, devin foarte importante”, explică Oana-Martha Igrişan, Director Comunicare – Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Organizația Națiunilor Unite și Organizația Mondială a Sănătății au inclus diabetul zaharat în grupul bolilor netransmisibile – alături de bolile cardiovasculare, cancer și bolile pulmonare obstructive, acestea fiind principala cauză de deces pe planetă.

„Dezvoltarea insulinelor analog bazale cu acţiune îndelungată, administrate o dată pe zi,  au produs o reală schimbare în bine a complianței pacienților și implicit a controlului glicemic atât la persoanele cu diabet tip 1, dar mai ales la cei cu diabet tip 2. Cercetările actuale sunt îndreptate şi către dezvoltarea unor terapii cu rol în modularea sistemului imununitar, care să ajute la prevenirea dezvoltării diabetului de tip 1. Deci vestea bună este că evoluția în cercetare și dezvoltare în zona diabetologiei nu se oprește aici și preocuparea comunității științifice pentru terapii inovatoare există în continuare, pentru că acestea și-au dovedit în timp eficacitatea în tratarea bolnavilor”, declară Prof. Dr Nicolae Hâncu, Preşedinte Onorific al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice și membru de onoare al Academiei Române.

 

Cu 50% mai multe decese cauzate de diabet în următorii 10 ani

În anul 2012, 4,8 milioane de persoane au murit din cauza diabetului la nivel mondial, iar în următorii 10 ani se estimează că numărul deceselor cauzate de diabet va creşte cu mai mult de 50%. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2030 diabetul va fi a şaptea cauză a mortalităţii la nivel mondial, ajungându-se la 552 milioane persoane.

Incidenţa bolii continuă să crească, mai ales în rândul ţărilor în curs de dezvoltare și slab dezvoltate. Acest fenomen este determinat de creșterea numărului de persoane adulte, durata mai mare de viață a acestora, precum și de modificările comportamentale: lipsa activităţii fizice, dietele bogate în calorii și obezitatea. Pe de altă parte, ţările slab dezvoltate se confruntă cu probleme legate de lipsa accesului la îngrijire medicală şi medicamente, ceea ce conduce la o creştere a ratei mortalităţii asociate diabetului în aceste ţări.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.