Românii au o speranță de viață cu 6-8 ani mai mică decât populația altor țări din UE

0

Speranța de viață în cazul bărbaților (69.2 ani) și a femeilor (77.5 ani) din România este comparabilă cu cea a bărbaților și femeilor din Ungaria și Bulgaria, însă, în comparație cu cele 15 țări membre ale UE înainte de mai 2004, românii au o speranță de viață considerabil mai mică – respectiv cu 8.1 ani (pentru bărbați) și 6 ani (pentru femei) mai puțin.

Rata cazurilor de moarte la naștere (pentru 100 000 de nașteri vii) indică 21.1 cazuri pentru România în comparație cu 5.6 cazuri în UE-15. O situație similară poate fi observată și în cazul mortalității în rândul copiilor. Indicatorul pentru mortalitatea în rândul nou-născutilor (pentru 1 000 nașteri vii, raportate) în România arată o medie de 10.1 în comparație cu 3.7 în UE 15.

„Aceste statistici sunt alarmante și sunt mulți factori la baza acestui fenomen, cum ar fi stilul de viață, lipsa informațiilor și a atenției atribuite prevenției și nu în ultimul rând sistemul de sănătate subfinanțat din România”, atrage atenția Alida Coman, Coordonator Marketing și PR pentru furnizorul de asigurări private de sănătate MediHelp Internațional.

În 2010, populația României scăzuse la 21.4 milioane locuitori, în comparație cu 22.5 milioane, în anul 1999. În ultimul deceniu, s-a înregistrat o tendință constantă de scădere a populației, mai intensă față de alte țări ale Uniunii Europene.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.