Românii plătesc 40% din costul medicamentelor de care au nevoie

0

 

Românii acoperă în medie 40% din costul medicamentelor de care au nevoie, în condițiile în care procentul din valoarea medicamentelor pe care îl plătesc pacienții europeni este de 20%, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

 

România se află într-o situație mai bună decât Bulgaria, unde pacienții plătesc peste 70% din prețul medicamentelor, dar față de Olanda, unde, conform  raportului OECD Health Data 2010, pacienții acoperă doar 0,7% din valoarea medicamentelor sau față de Franța ori Germania, unde procentul este de doar 1,2%, respectiv, 5,4%, co-plata pentru medicamente suportată de români este ridicată.

 

„In tara noastra compensarea medicamentelor este facuta de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate doar la nivelul celui mai ieftin medicament generic. Medicamentele originale care nu au generice sunt compensate in cuantum de 2%-50% pentru listele A si B – unde sunt incluse cele mai multe boli si 100% pt listele C – unde sunt incluse si tratamentele pentru cele mai grave boli (bolile cronice, programele nationale)”, mentioneaza Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Majoritatea tratamentelor de pe lista C trebuie insa aprobate de catre CJAS-uri sau CNAS pentru fiecare pacient in parte. Judetele au dificultati in ceea ce priveste alocarea la timp a bugetelor necesare, iar in final, pacientul ramane pe lista de asteptare o perioada mult prea mare, fapt care ii poate pune in pericol sanatatea si chiar viata, se arată în comunicatul de presă respectiv.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.