Românii se vor putea trata în străinătate, dacă serviciile medicale necesare nu se pot asigura în ţară

0

Pacienţii români se vor putea trata, în curând, şi în alte ţări membre ale Uniunii Europene, în baza noului pachet de bază, însă există şi anumite limitări. Printre serviciile declarate până în acest moment în cadrul pachetului de bază se numără:

  • posibilitatea tratamentului în străinătate, doar în cazul în care pacientul necesită servicii medicale care nu pot fi asigurate în România
  • acordarea dreptului la o medie de patru consultații gratuite pe an în policlinici (pentru cele mai multe dintre afecțiuni)
  • reducerea graduală a internărilor în spitale pentru o listă de peste 300 de diagnostice între care pneumonia, ulcerul, diabetul de tip 2 sau hepatita
  • posibilitatea efectuării gratuite, în policlinici, a 82 de analize uzuale şi proceduri;
  • obligativitatea medicului de familie de a consulta anual orice copil până ce acesta împlinește vârsta de 18 ani.

Pentru pacienții diagnosticați cu cancer pachetul de bază asigură o consultație la fiecare două luni în ambulatoriu, cu efectuarea tratamentelor și investigațiilor necesare în cadrul spitalizării de zi. Toate tratamentele și intervențiile chirurgicale necesare sunt oferite în cadrul Programului Național de Oncologie.

Autorităţile încearcă transferarea unei părţi semnificative din finanţare de la spitale la tratamentul ambulatoriu, dat fiind că este mai ieftin şi, în multe cazuri, cu o eficienţă comparabilă.

Pentru a depăşi limitările impuse de pachetul de bază şi a se putea trata în străinătate fără restricţii, pacienţii pot apela la un plan de asigurări medicale private cu acoperire internațională. „Salutăm inițiativa Guvernului de a permite accesul populației la servicii medicale în străinătate. Este pentru unii dintre cetățenii români echivalentul unei șanse la viață. Având în vedere că de cele mai multe ori pacienții îşi doresc standarde înalte, aleg să se opereze sau să se diagnosticheze în străinătate”, a apreciat Alida Coman, Coordonator Marketing şi PR MediHelp International, broker de asigurări. O asigurare medicală internațională oferă acoperire internațională pentru spitalizare şi alte costuri asociate, îngrijire medicală oriunde în lume, evacuare aeriană, acoperirea tratamentului pentru cancer, transplant, asistență medicală în ambulatoriu, acces la orice clinică din lume, servicii de urgență.

MediHelp International, furnizor de asigurări private de sănătate din Europa Centrală și de Est, este prezent în România din 1999, oferind asistenţă medicală în parteneriat cu BUPA International.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.