Românii țin diete de pe Internet și sunt prea ocupați pentru sport, arată un studiu Herbalife

0

 

Românii țin diete asupra cărora se informează de pe Internet, consideră că un program regulat de mese înseamnă o dietă echilibrată și spun «pas » când vine vorba de sport, arată un studiu realizat de Herbalife, companie de vânzări directe din domeniul nutriției, împreună cu compania de cercetare de piață GFK, aflat la a doua ediție și intitulat « Atitudini și comportamente în stilul de viață al românilor».

Mai mult de jumătate dintre români consideră că alimentația sănătoasă reprezintă cel mai important obicei pentru a avea o stare bună de sănătate, însă nu sunt de părere că o greutate optimă și practicarea unui sport au vreo influență. Ca şi în anul precedent, majoritatea respondenţilor (95%) descriu starea lor de sănătate ca fiind bună, foarte bună sau excelentă. Totuși, recunosc că se poate și mai bine: peste jumătate dintre respondenți (58%) suferă de una sau mai multe boli, 19% declară că au hiperaciditate gastrică, 15% suferă de carenţe de vitamine și minerale, anemie, 13% suferă de obezitate, iar 12% au un nivel crescut al colesterolului.

« Rezultatele studiului Herbalife sugerează nevoia de responsabilitate, motivaţie interioară şi acţiune legată de propria stare de sănătate. Chiar dacă suntem mai informaţi şi în teorie ştim ce înseamnă un stil de viaţă sănătos, cât de importantă este prevenţia şi ce avem de făcut, există multe discrepanţe între percepţii, atitudini şi realitate. Este important sa conştientizăm faptul că avem capacitatea de a juca un rol activ în ceea ce priveşte sănătatea noastră», a spus Oana Miruna Stîngă, director de marketing  Herbalife România, la evenimentul de lansare al studiului.

Mesele regulate reprezintă o dietă echilibrată, cred românii

În 2012, a crescut numărul celor care nu sunt satisfăcuți de greutatea lor corporală şi o consideră prea mare, comparativ cu 2011. 64% dintre respondenții care au ţinut dietă de mai multe ori consideră că ar trebui să țină în continuare un regim pentru scăderea în greutate, însă amână data începerii acestuia.

Numărul românilor care au ţinut mai mult de o dietă în ultimul an a crescut cu 6%, însă numărul celor care au reuşit să ţină dietă mai mult de o lună a scăzut cu 6%. Doar 1% dintre respondenţi consideră că o dietă echilibrată se traduce prin mese echilibrate, fără excese culinare şi o bună proporţie a nutrienţilor, în timp ce 74% consideră că dieta echilibrată înseamnă un program regulat de mese.

“Pentru un stil de viaţă sănătos trebuie să consumăm echilibrat alimente care să conţină o diversitate de nutrienţi esenţiali. Alegerea unui regim alimentar drastic riscă să reducă în mod considerabil caloriile şi cantitatea de nutrienţi, încât poate declanşa probleme serioase de sănătate. Pentru a pierde în greutate şi a ne menţine sănătoşi şi în formă e bine să rămânem constant la un regim bogat în nutrienţi, dublat de o hidratare corespunzătoare. În special, trebuie să limităm consumul de zahăr, făinoase rafinate şi grăsimi saturate », a explicat Dr. Luiza Pîrvu, medic nutriţionist.

Principala sursă de informaţii legate de diete continuă să fie internetul, cu o creştere de popularitate de 2% faţă de anul trecut, urmată de medicul nutriţionist, pe locul doi.

 

Tot mai sedentari

Jumătate dintre respondenți nu fac sport deloc la ora actuală sau nu fac mișcare în mod susținut, numărul lor crescând cu 4% faţă de anul trecut. Numărul celor care practică sport de 2-3 ori pe săptămână a scăzut faţă de anul trecut cu 4%.

Mai mult de jumătate dintre participanții la studiu consideră că sunt mult prea ocupaţi pentru a ajunge la sală sau pentru a alerga în parc şi 20% consideră că sportul implică prea multe cheltuieli, pe care nu şi le permit.

“Mişcarea este deosebit de importantă pentru starea noastră generală de sănătate. Rezultatele studiului demonstrează faptul că încă nu înţelegem importanţa unui stil de viaţă activ. Cu o oră de mişcare, în fiecare zi, luptăm eficient împotriva kilogramelor în plus, împotriva stresului acumulat la muncă, suntem mai bine dispuşi şi plini de energie. Sportul este la îndemâna noastră, fie că practicăm sport constant şi mergem la sală sau pur şi simplu mergem mai mult pe jos, urcăm şi coborâm scările. Cu voinţă putem asimila acest obicei sănătos zilnic” , subliniază Dr. Şerban Damian, nutriționist sportiv.

Motivațiile românilor pentru a face sport sunt legate, în primul rând, de posibilitatea de a arăta mai bine (au răspuns 48% dintre cei chestionați), în timp ce 19% practică sport pentru că este o ocazie de a întâlni oameni noi, de a socializa.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.