Romanii traiescu cu cinci ani mai putin decat ceilalti europeni

0

Speranta medie de viata a romanilor este cu cinci ani mai redusa fata de a celorlalti europeni, potrivit  ultimului raport OECD Health Data. Romanii traiesc, totusi cu 13 ani mai mult decat in anii ’70.

 

,,Speranţa de viaţă este direct proporţională cu investiţiile în sănătate şi tocmai de aceea poziţia Romȃniei  în acest clasament nu reprezintă o surpriză. Investiţia în medicamentele de ultimă generaţie este un factor al scăderii speranţei de viaţă. Cel mai recent raport EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) arată că, la nivel global, între 40-59% din creşterea speranţei de viaţă pe o perioadă de aproximativ 10 ani se datorează medicamentelor inovatoare şi poate cel mai important, accesului la aceste medicamente. Din păcate, inovaţia în România este pe lista de aşteptare, întrucât sunt mai bine de 5 ani de când nu au fost introduse spre compensare sau gratuitate terapii noi. Vorbim de medicamente de ultimă generaţie, care sunt mai eficiente, cu mai puţine efecte adverse, cu un grad de tolerabilitate mai mare şi, paradoxal, care implică cheltuieli mai reduse pentru bugetul Sănătăţii. Sunt medicamente în mare parte pentru bolnavii de cancer, de hepatită, diabet, cei cu boli cardiovasculare, pe scurt pentru bolnavii cronici care luptă în fiecare zi pentru supravieţuire”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv Asociaţia Romȃnă a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), se arata intr-un comunicat de presa.

Pe primul loc în clasament se situează Elveţia cu o speranţă de viaţă de peste 80 de ani, urmată îndeaproape de Islanda şi Italia. Ţările vecine, Ungaria (73,3 ani) şi Bulgaria (72,8 ani), deşi au speranta de viata sub media europeană, se situează totusi deasupra Romȃniei (72,7 ani). Lituania (71,1 ani) şi Letonia (70,9)  ocupa ultimele locuri ale clasamentului şi sunt singurele ţari unde speranţa de viaţă este mai mică decȃt a romȃnilor.

“Când România va privi sanătatea ca pe o investiţie şi nu ca pe o cheltuială, treptat va creşte şi speranţa de viaţă”, a adăugat Sorin Popescu, Coordonator Grup Comunicare Asociaţia Romȃnă a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Tara noastra poate recupera acest decalaj in condiţiile unei investiţii constante şi continue în sănătate, spun specialistii:  1-1,5% din PIB în plus pe an pentru sănătate i-ar putea aduce în anul 2020  pe romani la o speranta de viata echivalenta cu nivelul mediu european.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.