S-a lansat Ghidul pacientului oncologic

0

Lucrarea Ghidul pacientului oncologic, editată sub coordonarea dr. Delia Mateescu, a fost lansată în cadrul evenimentului dedicat „Zilei Internaționale a Limfomului”, marcat pe 15 septembrie. „Ghidul” conţine informaţii necesare înţelegerii bolii şi întregului proces de îngrijiri medicale. „În țară sunt 90 000 de pacienți oncologici în terapie, dar aceasta nu este o carte pe care să o ții în bibliotecă. Noi ne dorim ca pacienții să o citească, să depășească stadiul de tratament și să o ofere altcuiva care are nevoie de ea”, a explicat dr. Delia Mateescu.

Asociația Bolnavilor cu Limfom, în colaborare cu Institutul Clinic Fundeni, cu sprijinul Roche Romania a organizat, cu ocazia „Zilei Internaționale a Limfomului”, cea de-a treia ediție a Atelierelor de Creație pentru Pacienții cu Limfom. Pacienții au luat parte la Atelierele de folk, de qi gong (parte a medicinei tradiționale chineze și bază a artelor marțiale) și de pictură/caricatură, înveselindu-și ziua. Asociația Bolnavilor cu Limfom a fost înființată în anul 2008, cu sprijinul Societății Române de Hematologie și al unor pacienți care au suferit de limfom și își propune să crească nivelul de cunoștințe al oamenilor despre această afecțiune. În România există peste 4 600 de pacienți spitalizați cu limfom non-Hodgkin. Aproximativ un milion de persoane la nivel mondial trăiesc cu limfom 
non-Hodgkin, însă în fiecare 
an aproximativ 200 000 de 
persoane mor din cauza 
acestei boli. Incidența maladiei se ridică la aproximativ 7% pe an, clasând această afecțiune pe locul al doilea din punctul de vedere al vitezei de creștere a incidenței în SUA și pe locul trei în restul lumii. Boala apare în principal la adulți, cel mai frecvent la persoane cu vârste cuprinse între 45 și 60 de ani. 


Raluca Băjenaru

About Author

Medica Academica

Comments are closed.