S-a lansat o nouă ediție a Ghidului Angelescu de Terapie Antimicrobiană

0

România se află pe locul patru în Europa la consumul de antibiotice; aproape un sfert dintre români iau antibiotice de două-trei ori pe an, iar 12% dintre aceștia folosesc astfel de tratamente de circa cinci ori pe an sau chiar mai des, au menționat autorii celei de-a treia ediții a Ghidului Angelescu de Terapie Antimicrobiană, unic în România, lasat astăzi la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. dr. Matei Balș”.

Autorii publicației – conf. univ. dr. Otilia-Elisabeta Benea, șef lucrari dr. Cristina Popescu și conf. univ. dr. Gabriel-Adrian Popescu, au afirmat că lipsa de informare a oamenilor, precum și o cultură de tipul “vreau cel mai bun medicament pentru familia mea”, ceea ce, în acest context, înseamnă medicamentele considerate „de rezervă”, generează un consum ridicat de antibiotice și, implicit, dezvoltarea unei rezistențe a organismului la medicație.
“Utilizarea excesivă a antibioticelor este principală cauză a creşterii nivelului rezistenţei microbiene faţă de acestea. De putin timp există confirmări cantitative ale situaţiei din România: consumul de antibiotice ne plasează azi între primele cinci state ale Uniunii Europene, asociat cu poziţii similare în privinţa rezistenţei bacteriene. Pentru a avea câteva exemple semnificative despre ceea ce generează un nivel al rezistenţei microbiene atât de ridicat ar fi de ajuns să menţionăm carenţele ce există în diagnosticul etiologic al infecţiilor (adesea superficial şi insuficient fundamentat, furnizând informaţii inutile sau care se situează la nivelul practicii medicale de acum câteva decenii), în controlul infecţiilor spitaliceşti (acolo unde domină în continuare atitudinea struţului – de a nu recunoaşte evidenţa existenţei infecţiilor nosocomiale – ceea ce determină caracterul sporadic şi adesea reactiv la semnalele venind dinspre publicul larg şi dinspre presă) şi, mai ales în cel al prescrierii de antibiotice, unde excesul şi erorile reprezintă în mod direct factori de presiune pentru selecţia de germeni rezistenţi. Aceste excese de prescriere sunt uneori consecinţa unei „medicini defensive”, expresie a temerilor de evoluţie nefavorabilă a pacientului şi a răspunsului la cerinţele unei largi categorii de pacienţi ce solicită „tratament maximal” a spus conf. univ. dr. Gabriel-Adrian Popescu.

85% din consumul de antibiotice – în ambulatoriu

Potrivit studiului “Consumul de antibiotice la români”, realizat de Gfk HealthCare în mai 2011, cei mai mulți români folosesc tratamente cu antibiotice pentru răceală (21%), infecție asociată cu durerile de dinți (18%), infecție cu durere în gât (7%), gripă (7%) sau infecții, în general (5%). În Bucureşti, 63% dintre respondenţi spun că tratamentul cu antibiotic le-a fost recomandat de către medicul de familie şi doar 9% de către medicul specialist. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, 25.000 de europeni mor anual din cauza abuzului de antibiotice.
“În România, aproximativ 85% din consumul de antibiotice este realizat prin intermediul farmaciilor și al medicilor de familie, doar 15% reprezentând consumul spitalicesc. Medicii pediatri sunt printre cei care prescriu foarte mult antibiotice pentru a se asigura că pacienții lor vor fi bine și că nu li se va imputa nimic din partea părinților. Deși sunt bine informați asupra efectelor abuzului de antibiotice, studiile arată că peste 80% dintre pediatri prescriu antibiotice în bronșita acută sau în cazul unei simple rinite”, a spus conf. univ. dr. Gabriel-Adrian Popescu.
Ghidul Angelescu de Terapie Antimicrobiană este singura publicație de acest gen din România, aflată la a treia ediție (edițiile anterioare publicate în 2003 și 2005). Publicația abordează terapia antimicrobiană, indicații, protocoale și alte recomandări terapeutice în tratamentul sindroamelor infecțioase. Ghidul de Terapie Antimicrobiană se adresează medicilor infecționiști și medicilor de familie în special (medicul de familie este principalul prescriptor al tratamentelor antibiotice), farmaciștilor, pediatrilor, pneumologilor, ORL-iștilor, anesteziștilor și medicilor din specialitățile chirurgicale pentru profilaxia preoperatorie și tratamentul infecțiilor care pot complica diferite intervenții.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.