Salvaţi Copiii: echipamente de 15.500 de euro, donate maternităților din Covasna și Harghita

0

Organizaţia Salvaţi Copiii a donat echipamente în valoare de 15.500 de euro către secțiile de neonatologie ale spitalelor județene de urgență din Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc, în cadrul campaniei „Grijă pentru Copii”, derulată de Salvați Copiii și Dorna.

Maternitatea din Sfântul Gheorghe a fost dotată cu un incubator de ultimă generație în valoare de 7.500 euro, iar secției de neonatologie din cadrul Spitalului de Urgență din Miercurea-Ciuc a primit o lampă fototerapie şi un bilirubinometru, cu o valoare totală de 8.000 euro.

„Incubatoarele reprezintă «coloana vertebrală» a oricărei maternități. Cu ajutorul lor, monitorizăm temperatura, greutatea și starea de sănătate a bebelușilor, iar aceștia se bucură de un mediu sigur, cald, în care se pot dezvolta ca orice copil născut la termen. Mulțumim organizației Salvați Copiii că s-a gândit la noi și ne-a inclus în programul național de reducere a mortalității infantile”, a spus  Andras-Nagy Robert, Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Dr. Fogolyán Kristóf”.

În 2014, în secţia de neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă “Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântul Gheorghe s-au născut 1.002 bebeluşi, din care 96 prematur, aceștia necesitând îngrijire specială în secţiile de terapie intensivă neonatală.

O treime din decesele infantile ar putea fi prevenite prin echiparea maternităților

Reamintim că România se menţine și anul acesta pe primul loc în clasamentul nefericit al mortalității infantile la nivelul întregii Uniuni Europene, cu o rată de 8,5 la 1.000 de nou născuţi vii, faţă de media europeană de 3,9 la mie. Potrivit estimărilor Salvați Copiii, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii şi echiparea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante. În județul Covasna, rata mortalităţii infantile a depășit media națională în 2013, ajungând la un nivel de 10,9‰.

„De trei ani depunem eforturi constant să atragem atenția asupra acestei tragedii care se desfășoară sub ochii noștri: îngrijirea precară a copiilor născuți înainte de termen, ceea ce duce, an de an, la menținerea acestor statistici triste. Apelăm din nou la publicul larg să ni se alăture în acest demers, fie prin redirecționarea formularelor 2% către organizația noastră, fie trimițând mesaje la numărul 8833, fie prin donații directe”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedintele Executiv al Salvaţi Copiii. Și Amalia Năstase, ambasadoarea Programului național de reducere a mortalității infantile, a amintit că „supravieţuirea copiilor care se nasc înainte de termen şi reducerea mortalităţii infantile rămân printre problemele dramatice ale României şi trebuie să fie priorităţi pentru noi toţi.”

În cadrul campaniei pentru reducerea mortalităţii infantile, derulată începând cu octombrie 2012, Salvați Copiii și-a asumat susținerea eforturilor medicilor neonatologi, prin dotareaa 54 de maternități din 33 de județe cu echipamente medicale performante în valoare de 4.800.000 lei. Aceste unități medicale au primit incubatoare, mese de resuscitare, aparate de ventilație sau alte echipamente necesare salvării vieților bebelușilor născuți prematur. Oricine se poate alătura campaniei donând prin SMS la 8833.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.