Schimbarea orei și efectele sale asupra sănătății

0

Trecerea la ora de vară ne-ar putea afecta sănătatea, consideră specialiștii, potrivit platformei media americane NPR. Acest eveniment care ne face să dormim cu o oră mai puțin a fost asociat în fiecare an cu o creștere a spitalizărilor pentru fibrilație atrială în zilele care au urmat schimbării anuale de oră.

De asemenea, Academia Americană pentru Medicina Somnului subliniază că există o relație între această tranziție de oră și o creștere a problemelor cardiovasculare, a tulburărilor de dispoziție, chiar și a accidentelor de mașină fatale.

”Am fost foarte surprins. Este o schimbare de doar o oră, dar aceasta arată cât de sensibil poate fi corpul nostru la tulburările ritmului circadian”, a afirmat dr. Jay Chudow, cercetător, cardiolog la Montefiore Health.

Mai mulți medici și oameni de știință sunt de acord că este momentul să se înceteze cu această schimbare bi-anuală de oră și să se facă permanentă ora de vară care oferă acces la mai multă lumină dimineața.

”Ritmul circadian uman este strâns legat de răsăritul și apusul soarelui. Lumina de dimineață este foarte importantă, iar restabilirea orei standard, pe tot parcursul anului este cea mai bună opțiune pentru sănătatea și bunăstarea noastră”, a explicat psihologul Jennifer Martin, președintele Academiei Americane pentru Medicina Somnului. Aceasta a adăugat: ”Când tratez pacienți cu insomnie, trebuie să lucrez mult cu aceștia pentru a avea o oră constantă de trezire, iar acest aspect este mai simplu când este lumină dimineața”. Ora de vară crește expunerea la lumină, a explicat dr. Pedram Navab, neurolog, astfel încât poate fi dificil să adormim seara.

Pe de altă parte, ora de vară este asociată cu o creștere în sumele cheltuite pe cumpărături, astfel încât ce este bine pentru sănătatea noastră nu este atât de favorabil pentru economie. “Atunci când oamenii se întorc de la lucru și este mai multă lumină afară, tind să fie mai activi. Merg la evenimente sportive, fac grătare ceea ce înseamnă că petrec mai mult timp la cumpărături, achiziționând orice de la apă la cărbune pentru grătar”, a afirmat Lyle Beckwith de la Asociațila Retailerilor din SUA.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.