Screening pentru cancerul colorectal la Ponderas Academic Hospital

0

Ponderas Academic Hospital, parte a Rețelei de sănătate Regina Maria, în calitate de Centru de Excelență în Chirurgia Colorectală, a inițiat recent o campanie de screening pentru identificarea pacienților afectați de cancer colorectal, oferind gratuit 3.000 de teste imunochimice fecale FIT.

“Pentru noi, Ponderas Academic Hospital, este important să venim în ajutorul pacientului cu un plan de diagnostic și tratament amplu și corect. Tocmai de aceea, activitatea noastră este caracterizată de o abordare instituțională prin echipe multidisciplinare și un Tumor Board care cuprinde toate specialitățile necesare unui pacient cu un diagnostic oncologic: oncolog, gastroenterolog, chirurg, radiolog, radioterapeut, cardiolog, anestezist, nutriționist, psihosomatoterapeut. Cazul fiecărui pacient este analizat și dezbătut în cadrul acestui forum medical și, în funcție de faza evolutivă, stabilim ce tip de tratament trebuie aplicat pentru fiecare pacient cu patologie colorectală”, a spus explică prof. asoc. dr. Cătălin Copăescu, medic primar chirurgie generală, director medical Ponderas Academic Hospital.

Cancerul colorectal este pe locul doi ca incidență și ca mortalitate în România, cu peste 11.000 de cazuri noi și peste 6.000 de decese numai anul trecut. Cancerul colorectal are un prognostic bun dacă este diagnosticat precoce, iar screeningul reprezintă cea mai bună metodă de prevenție pentru că permite detecția și îndepărtarea polipilor (leziuni premaligne).

“Programul de screening pentru cancerul colorectal își propune, prin distribuția gratuită și colectarea testelor FIT, detectarea precursorilor și diagnosticarea tumorilor în stadii incipiente. Un simplu test, realizat în condiții de igienă și intimitate a propriei case, poate salva vieți, facilitând prevenția mai mult decât în cazul altor malignități”, a completat șef lucrări Dr. Victor Tomulescu, medic primar chirurgie generală, coordonatorul Centrului de Excelență în Chirurgie Colorectală.

Două categorii de pacienți beneficiază de programele de screening de cancer colorectal, a explicat prof. univ. dr. Adrian Săftoiu, medic primar gastroenterologie. ”Pacienții cu risc mediu fac parte din populația asimptomatică peste 45 de ani, situație în care se pot oferi teste secvențial: testele FIT, pe care trebuie să le efectueze anual sau colonoscopia efectuată o dată la zece ani sunt metodele de elecție indicate în programele de screening din SUA și majoritatea țărilor UE. Pacienții cu risc crescut sunt pacienții cu istoric familial de cancer colorectal sau polipi avansați, cu cancere colorectale ereditare, respectiv cu boli inflamatorii intestinale cu evoluție pe perioadă lungă, pacienți care necesită consult gastroenterologic și efectuarea colonoscopiei înainte de 45 ani. Screening-ul cancerului colorectal este singura metodă care permite identificarea formelor precoce de cancer, stadii în care este posibilă vindecarea”, a adăugat prof. univ dr. Adrian Săftoiu.

Testele se vor putea colecta de la recepția Ponderas Academic Hospital, unde vor fi și așteptate pentru retunare, a doua zi după colectarea probei.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.