Screening prenatal pentru sindromul Down, la Centrul Medical Dr. Gh. Iliev (Iași)

0

Centrul Medical Dr. Gh. Iliev, Iași realizează screening prenatal de diagnostic al sindromului Down conform algoritmului elaborat de Fundația de Medicină Fetală Londra (FMF).

Pentru reușita screening-ului, FMF recomandă ca ecografistul, care măsoară pliul nucal să fie certificat de către FMF și să aibă efectuat auditul anual, ca laboratorul care efectuează analiza Dublul Test să folosească un analizor certificat de FMF și calcularea riscului individual să se facă folosind „Programul de Screening din Primul Trimestru de Sarcină”. Dacă se respectă recomandările FMF, rata de diagnostic a sindromului Down poate fi de 90-95%, pentru o rată de rezultate fals pozitive de doar 3%, se arată într-un comunicat de presă al centrului medical.

”Toate cele trei condiții de screening sunt întrunite la Centrul Medical Dr. Gh. Iliev (Iași). Serviciul medical funcționează din februarie 2005. Din luna septembrie 2009 a fost adoptat protocolul FMF pentru screening-ul din primul trimestru de sarcină. Inițial, nu a existat posibilitatea de a face Dublul Test pe un analizor certificat FMF, deoarece în Iași nu exista un laborator dotat conform recomandărilor FMF. Dorind să oferim un screening prenatal pentru patologia cromozomială de calitate, din luna februarie 2012 am înființat în cadrul Centrului și un laborator dotat cu un analizor Kryptor, iar ultima noastră achiziție este un model din gama de vârf a producătorului german, un analizor automat de imunologie. Din februarie 2012, în centrul nostru au efectuat screening-ul combinat din primul trimestru de sarcină peste 360 de gravide”, a spus dr. Gheorghe Iliev, directorul centrului.

În acest interval de timp, au fost diagnosticate două cazuri cu sindromul Down, trei cazuri cu Trisomia 18, un caz cu Triploidie și trei cazuri cu alte anomalii cromozomiale.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.