Se reia transplantul pulmonar în România

0

x-ray-image-568241_1920Transplantul pulmonar va fi reluat, în scurt timp, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății, iar pentru toți cei șapte pacienți români aflați în evaluare, vor fi reactivate procedurile necesare, primii doi dintre aceștia urmând să fie supuși transplantării imediat ce vor fi identificați donatorii compatibili.

Recent, Ministrul Sănătății, domnul Patriciu Achimaș-Cadariu, a avut o serie de întâlniri cu Prof. Bruno Meiser, Președintele Eurotransplant și Prof. Walter Klepetko, șeful Secției de chirurgie toracică și al programului de transplant pulmonar de la Clinica Universitară AKH din Viena, unde sunt efectuate operațiile de transplant pentru pacienții români, cu organe prelevate și puse la dispoziție prin rețeaua Eurotransplant.

Pe fondul creșterii cererilor pentru acest tip de procedură terapeutică, respectiv având în vedere faptul că AKH nu poate asigura mai mult de 10 transplanturi anual, este imperios necesară deschiderea unui Centru Național de Transplant în România.

Următorii pași stabiliți, includ oficializarea relației României cu Eurotransplant, prin semnarea unui nou acord – ultimul încheiat expirând la finele anului 2013 – evaluarea și recoltarea plămânilor de la eventualii donatori români și, ulterior, inființarea a minimum trei centre regionale de urmărire post-transplant.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.