Secretul întreținerii memoriei se află la bătrânii de peste 80 de ani al căror creier arată ca la 50

0

Cercetătorii studiază creierele oamenilor de peste 80 de ani ale căror capacități cerebrale sunt la fel de active ca ale celor cu 20-30 de ani mai tineri, sperând să afle secretul întreținerii memoriei pentru a îmbunătăți controlul bolii Alzheimer și a crește calitatea de viață a vârstnicilor.

Emily Rogalski, cercetător în cadrul Centrului pentru Neurologie Cognitivă și Boala Alzheimer de la Northwestern University Feinberg School of Medicine, Statele Unite a identificat un grup de oameni în vârstă al căror creier părea la fel de tânăr ca al persoanelor de 50-65 de ani, potrivit scanărilor RMN 3D. În special cortexul, responsabil pentru memorie, atenție și alte capacități de gândire era mult mai dezvoltat decât al celorlalți vârstnici de peste 80 de ani, dimensiunile sale fiind similare cortexului aparținând persoanelor de vârstă mijlocie.

“Descoperirile sunt deosebit de interesante, având în vedere faptul că pierderea materiei cenușii reprezintă o etapă normală a îmbătrânirii. Studiind un creier în vârstă menținut într-o condiție foarte bună, putem deduce care sunt elementele necesare pentru întreținerea memoriei. Mulți oameni de știință au în vedere studiul proceselor degenerative de la nivelul creierului, însă o altă cale de a ajuta pacienții cu Alzheimer ar putea fi identificarea proceselor pozitive care au loc în aceste creiere”, a explicat Rogalski, al cărei studiu a fost publicat în Journal of the International Neuropsychological Society.

Cercetătoarea a descoperit că o anumită regiune a creierului, cortexul cingulat anterior, care determină atenția, era chiar mai dezvoltată la vârstnicii de peste 80 de ani decât la persoanele de 50-65 de ani. „Această regiune este importantă pentru atenție. Atenția susține memoria. Este posibil ca acest grup de oameni să aibă o capacitate mai mare de a-și concentra atenția, ceea ce le menține amintirile vii”, a spus autoarea studiului.

Doar 10% dintre persoanele în vârstă care considerau că au amintiri foarte limpezi au fost selectate pentru cercetare, care a inclus zece adulți care îmbătrâneau normal pentru vârsta lor (în medie 83 de ani), 12 persoane de peste 80 de ani al căror creier era deosebit de bine întreținut și 14 participanți de vârstă mijlocie (în medie 57 de ani).

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.