Secţie modernă de dializă la Institutul Fundeni

0

Institutul Clinic Fundeni a inaugurat o secţie modernă de dializă pentru adulţi şi copii care poate deservi până la 100 de pacienţi în hemodializă şi dializă peritoneală. Centrul este singurul unde se poate face dializă pentru persoanele infectate cu HIV\SIDA, şi de asemenea, se face dializă persoanelor infectate cu virusurile hepatitice B şi C, a subliniat prof. dr. Mihai Voiculescu, şeful Centrului de Medicină Internă – Nefrologie.

Managerul Institutului Clinic Fundeni, dr. Carmen Orban, a subliniat colaborarea dintre sistemul de stat şi cel privat – compania SofMedica – care a stat la baza modernizării centrului, şi rolul important, de formator, pe care trebuie să îl aibă sistemul de stat. Odată cu externalizarea secţiilor de dializă din spitalele de stat şi deschiderea pieţei private pe acest domeniu, în spitalele de stat a rămas să se facă numai iniţierea cazurilor noi de dializă şi managementul cazurilor dificile sau când apar probleme. Practic, piaţa de dializă este complet privatizată, ceea ce a generat inclusive plecarea masivă a personalului specializat din sistemul public în cel privat.

În România există 9.500 de pacienţi care fac dializă, însă, raportat la statisticile europene (800 pacienţi la un million de locuitori), numărul pacienţilor care ar avea nevoie de dializă ar trebui să fie dublu. Numărul pacienţilor dializaţi creşte în România cu 4-7% pe an.

Costul unei şedinţe de hemodializă, decontat de CNAS, este de 472 de lei, costul hemodializei în România fiind deci de circa 170 de milioane de euro. Astfel, costul anual al dializei pentru un pacient este de 17.000 de euro, iar tratamentul trebuie urmat pentru toată viaţa, daca pacientul nu beneficiază de un transplant.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.