Şeful CNAS şi-a dat demisia; proiectele vor continua

0

Președintele CNAS, Nicolae Lucian Duță, și-a prezentat astăzi demisia din funcția deținută din decembrie 2009, prezentând un bilanț al activității sale care include introducerea unui nou preț de referință care a stimulat consumul de medicamente generice, introducerea clawback-ului, care a asigurat stabilitatea financiară și a stopat arieratele, introducerea rețetei electronice și a cardului de sănătate și demararea proiectului privind introducerea Dosarului Electronic de Sănătate.

El a precizat că aceste proiecte înseamnă de fapt introducerea unor mecanisme de control în sistemul de sănătate, principalul instrument fiind cardul de sănătate, preconizat a fi introdus în această toamnă, și care își va produce efectele de reducere a fraudelor în 6 – 7 luni.

Potrivit oficialilor CNAS, proiectul privind rețeta electronică, care este preconizat să fie implementat din luna iunie, nu mai poate fi amânat deoarece, fiind realizat cu fonduri europene, este pasibil de penalități. În mod similar se pune problema și legat de cardul de sănătate, Duță apreciind că până la sfârșitul acestui an jumătate dintre români vor intra în posesia cardului de sănătate. “Fraudele nu vor putea fi stopate până nu apare cardul”, a punctat el, reamintind că la începerea mandatului în evidențele CNAS erau 22 de milioane de pacienți, numărul real fiind acum de 18 milioane.

El a subliniat că acum principala măsura care trebuie luată, și care este în responsabilitatea Ministerului Sănătății, se referă la raportarea retrospectivă a oportunității internărilor de către medici. Acest raport ar trebui să fundamenteze ulterior strategia de restructurare a serviciilor medicale asigurate de spitale.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.