Spitalul de Boli Cronice “Sf. Luca”, recunoscut ca fiind singurul spital de boli cronice şi geriatrie din Bucureşti, este situat în sectorul 4 al Capitalei, într-o clădire construită în 1974. În prezent, managementul spitalului conduce un program de modernizare şi reorganizare pe partea de infrastructură şi aparatură medicală. “Am demarat acest proiect în semestrul al II-lea 2009, cu sprijinul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti – ASSMB – în valoare de aproximativ 2 000 000 lei”, ne-a explicat Adrian Constantin, manager, Spital Boli Cronice “Sf. Luca”.
Având în vedere unicitatea spitalului în sectorul medical al Capitalei, precum şi importanţa şi calitatea serviciilor medicale oferite, s-a remarcat, în ultimii ani, o creştere progresivă a adresabilităţii pacienţilor cu patologie specifică. Mai mult decât atât, s-a remarcat şi o creştere a colaborării cu alte spitale de acuţi din Capitală, pentru preluarea pacienţilor în vederea tratamentului post acut.
În decembrie 2009, echipa medicală a sărbătorit 35 de ani de la înfiinţare, printr-un eveniment care a marcat, totodată, şi lucrările de modernizare desfăşurate în ultimele luni ale anului. În ceea ce priveşte planurile pentru 2010, conducerea Spitalului “Sf. Luca” îşi doreşte o nouă formulă de prezentare în sfera sistemului sanitar bucureştean, având avantajul unicităţii serviciilor medicale oferite.
“În cei 35 ani de activitate spitalul a avut diverse perioade de evoluţie, dar fără să-şi schimbe profilul. Preluat din 2009 de Primăria Capitalei, Spitalul de Boli Cronice «Sf. Luca» a fost inclus într-un program de modernizare în ceea ce priveşte clădirea, aparatura medicală, dar şi oferta de servicii medicale, în consens cu nevoile actuale ale populaţiei și, în special, conform noilor cerinţe legislative europene. În acest an, datorită perioadei financiare dificile prin care trecem, dorinţa noastră de a face o nouă normare a personalului mediu şi auxiliar, conform nevoilor de servicii medicale de bună calitate pe care trebuie să le oferim pacienților noștri, este practic nerealizabilă. Chiar şi în aceste condiţii, un accent deosebit în practica noastră medicală se pune pe calitatea serviciilor medicale oferite, pe calitatea îngrijirilor acordate, rezultat al unei competenţe profesionale şi morale de înaltă ţinută a salariaţilor noştri”, a adăugat dr. Bogdan Constantin, fostul director al Spitalului de Boli Cronice “Sf. Luca”.
Pentru textul integral vezi editia print Medica Academica
Johana Toma, redactor