Serviciile de ambulanță, finanțate din bugetul de stat, începând cu martie 2013

0

Programele naționale de sănătate vor fi reorganizate începând cu luna martie a anului viitor, iar cheltuielile pentru serviciile de ambulanță vor fi preluate la bugetul de stat, astfel încât întreg sistemul de urgenţă, inclusiv unităţile de primiri urgenţe să fie finanţat unitar, prin Ministerul Sănătății, se arată într-un comunicat de presă al instituției. Programele cu caracter preventiv, de sănătate publică (de exemplu cele care vizează măsurile de prevenire a răspândirii HIV/SIDA şi TBC) vor fi, de asemenea, derulate și finanțate prin intermediul Ministerului Sănătății, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate urmând să finanțeze programele de tip curativ (tratement pentru afecţiuni oncologice, diabet, etc). Ministerul Sănătăţii va derula, în continuare, programul naţional de transplant.

Până la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență care prevede aceste modificări, Ministerul Sănătăţii intenţionează prelungirea contractului cadru şi a programelor naţionale de asigurări de sănătate.

Actul normativ mai prevede posibilitatea ca asistenţii medicali, ambulanţierii şi dispecerii din cadrul serviciilor de ambulanţă să execute gărzi retribuite, în limita prevederilor bugetare. Până în prezent, de această prevedere beneficiau doar medicii. Asistenţii medicali, ambulanţierii sau dispecerii beneficiau doar de ore libere în contul orelor suplimentare executate. Deoarece personalul este insuficient în multe dintre serviciile de ambulanţă, angajații nu beneficiau de orele libere la care ar fi avut dreptul, acestea cumulându-se în timp. Măsura urmăreşte evitarea blocării sistemului care acordă asistenţă medicală de urgenţă şi transport medical asistat, determinată de necorelarea dintre suprasolicitarea şi motivarea personalului, se menționează în comunicatul de presă.

 

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.