Serviciile de urgență ar putea fi finanțate din bugetul de stat

0

Cheltuielile privind asistenţa medicală de urgenţă ar putea fi finanţate din bugetul de stat, având în vedere că, în prezent, sumele aferente asigurărilor de sănătate nu acoperă pachetul de bază de servicii medicale, conform propunerilor la proiectul noii Legi a Sănătăţii, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

 

“Sumele colectate prin asigurările de sănătate nu acoperă în prezent pachetul de bază de servicii medicale. În condițiile actuale, nu avem în vedere creșterea contribuției la asigurările de sănătate. Pentru definirea pachetului căutăm alte soluţii, iar una dintre acestea este aceea de a prelua asistenţa medicală de urgenţă în totalitate la bugetul de stat. Preluarea se va realiza odată cu trasferarea unei serii de servicii medicale către asigurările de sănătate, deoarece acordarea acestora nu este condiţionată de calitatea de asigurat. În prezent, sunt acoperite de bugetul de stat doar cheltuielile unităţilor de primiri urgenţe şi cele cu rezidenţii, dar vrem să extindem aria,”, a declarat, astăzi, dr. Vasile CEPOI, ministrul Sănătăţii, cu ocazia unei întâlniri cu tema “Unităţi de Primiri Urgenţe. Prezent şi Viitor- Problema aglomerării în unităţile de primiri urgenţe din România”.

 

Supraaglomerarea, printre problemele unităților de primiri urgențe

Una dintre cele mai importante probleme ale asistenţei medicale de urgenţă rămâne supraaglomerarea unităţilor de primiri urgenţe, a subliniat ministrul Sănătății.

“Este un fenomen cu care se confruntă sistemele de sănătate din întreaga lume. Pe lângă acoperirea cheltuielilor de la bugetul de stat, una dintre soluţii rămâne aceea de respectare a criteriilor deja existente de internare”, a spus acesta. Pentru acest demers, este nevoie de un control profesionalizat şi de intervenţia asupra factorilor externi care determină supraaglomerarea, ca de exemplu asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare sau depistarea precoce a unor boli cronice, a adăugat ministrul Sănătății.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.