Simpozion de Pneumoftiziologie la Institutul “Marius Nasta”

0

Specialiştii în pneumologie şi ftiziologie s-au reunit în cadrul unui eveniment ştiinţific desfăşurat la Institutul “Marius Nasta” – a 46-a Sesiune Ştiinţifică a Institutului, reluat după cinci ani de pauză.

“Prin acest eveniment facem un update în chirurgia toracică, pentru că Institutul “Marius Nasta” este un centru de referinţă, vin pacienţi din toată ţara. În ceea ce priveşte chirurgia toracică, aici facem 70% din intervenţiile care se fac în toată ţara – dintre cele mai dificile”, a punctat prof. Ioan Cordoş, şeful Clinicii de Chirurgie Toracică a Institutului Naţional de Pneumologie “Marius Nasta” din Bucureşti.

Prof. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, a punctat faptul că după această pauză există schimbări importante legate de interesul medicilor prin prisma subiectelor de specialitate abordate. “Problematica TBC-ului reprezintă acum 10% din subiectul sesiunilor ştiinţifice, în timp ce anterior acest procentaj era de 50%”, a punctat prof. Mihălţan.

Dr. Irina Strâmbu, purtător de cuvânt al Spitalului, a anunţat lansarea Registrului Naţional de Pneumopatii Interstiţiale Difuze (PID) şi sarcoidoză – REGIS, care va cuprinde şi realizarea unui site cu materiale informative. O dificultate suplimentară este legată de numărul redus al cazurilor şi de multitudinea de cazuri care rămân nediagnosticate.

Institutul “Marius Nasta” – unde este şi sediul Societăţii Române de Pneumologie – a fost partener în cadrul unui proiect cu finanţare europeană privind deficitul de alfa 1 antitripsină, are în derulare un proiect pe hipertensiune arterială şi programul Stop Fumat.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.