Peste 400 de specialiști din domeniile chirurgie generală, chirurgie de transplant, chirurgie vasculară, gastroenterologie, hepatologie, oncologie, medicină internă, radiologie imagistică și intervențională, imunologie sunt așteptați în perioada 25 – 28 martie la World Trade Center din București, unde va avea loc cea de-a zecea ediție a Simpozionului Asociației Române de Chirurgie-Hepato-Bilio-Pancreatică și Transplant Hepatic (HBP 2015).
Programul științific va fi structurat în trei sesiuni, dedicate chirurgiei ficatului, chirurgiei căilor biliare și chirurgiei pancreasului. HBP 2015 este prezidat de Prof. Dr. Irinel Popescu și va debuta cu două cursuri pre-simpozion: de radiologie și de chirurgie laparoscopică. Primul curs va fi susținut de Dr. Ferdinand Bauer din Germania și va prezenta ultimele noutăți în materie de imagistică. Cel de-al doilea va fi condus de Dr. Catalin Copăescu, cursanții având șansa de a învăța direct, pe animal, modul în care pot fi abordate minim invaziv afecțiunile ficatului și ale pancreasului.
Prima generație de chirurgi HBP
Chirurgia hepato-bilio-pancreatică este o ramură a chirurgiei generale, iar supraspecializarea presupune doi ani de pregătire, după terminarea rezidențiatului. România este la prima generație de cursanți români, în număr de 30, care urmează să obțină în această toamnă, în urma unui examen organizat de Ministerul Sănătății, atestatul de chirurgie HBP, care include și transplantul hepatic. La Simpozion va fi prezent Directorul diviziei de chirurgie HBP al Uniunii Europene a Medicilor Specialiști, Prof. Dr. Xavier Rogiers din Belgia, care va susține, în deschiderea evenimentului, o conferință dedicată pregătirii chirurgilor în aceasta supraspecializare.
Simpozionul HBP 2015 reunește peste 15 lectori de marcă străini, formatori în chirurgia hepato-bilio-pancreatică (Prof. Pierre Clavien, Prof. Jakob Izbicki, Prof. Mustapha Adham, Krzysztof Zieniewicz, Attilla Olah, Nikola Vladov), care vor prezenta ultimele noutăți în domeniu, la nivel european.
Simpozionul HBP 2015 va fi însoțit de o expoziție medicală specializată și este creditat de către Colegiul Medicilor din România cu 24 de credite EMC.