Sistemul de sănătate care ii ingrijește pe cei mai sănătoși oameni de pe glob

0

Cei șase milioane de oameni care trăiesc in Hong Kong se numără printre cei mai sănătoși locuitori ai planetei. Datorită educației medicale incepute de timpuriu, unui sistem de ingrijiri și medicație bine pus la punct, speranța de viață este de 84 de ani pentru femei și de 78 de ani pentru bărbați – Hong Kong se află la acest capitol pe locul doi in lume. Iar mortalitatea infantilă este de 3,8 decese la mia de naşteri, a patra cea mai scăzută din lume.

 

Cea mai mare parte a ingrijirilor medicale se desfășoară in lanțul de spitale deținute de către guvern, la care toți cetățenii au acces. Intreținerea acestora costă statul aproximativ 3% din PIB. Spitalele private, folosite in special de către locuitorii cu venituri ridicate și toate celelalte servicii medicale ridică cheltuielile cu sănătatea la aproximativ 6% din PIB, comparativ cu 16% cât cheltuiește SUA, se arată intr-o analiză a publicației Huffington Post.

 

50 de spitale publice și 12 private la 6 milioane de locuitori

In termeni de costuri și eficiență, sistemul de spitale publice din Hong Kong este unul dintre cele mai bune din lume și nu interferează cu atitudinea liberală a statului față de politica economică, in general. In mod contrar, chiar o ajută. Corporațiile din Hong Kong nu sunt impovărate excesiv cu asigurarea unor servicii medicale adecvate angajaților, aceștia sunt mai mulțumiți și mai productivi; in plus, sunt mai multe șanse ca oamenii să aibă curajul să devină antreprenori dacă nu trebuie să iși facă griji pentru sănătate.

Infrastructura medicală din Hong Kong este formată din peste 50 de spitale publice și 12 spitale private, acestea din urmă acreditate de către Marea Britanie prin intermediul Trent Accreditation Scheme. Serviciile medicale primare, inclusiv cele stomatologice, sunt acordate in policlinici. Raportul paturi/număr de locuitori este de aproximativ cinci paturi la mia de locuitori (media europeană este de șase paturi la mia de locuitori).

 

Premieră mondială: In Hong Kong s-a realizat primul transplant de ficat de la donator adult in viață

In Hong Kong funcțio­nea­ză două instituții de invățământ medical și farmaceutic – Facultatea de Medicină Li Ka Shing din cadrul Universității din Hong Kong și Facultatea de Medicină a Universității Chineze din Hong Kong. Alte programe din domeniul sănătății sunt răspândite in cadrul altor universități care nu dețin o facultate de medicină. Colegiul Regal al Medicilor și Chirurgilor din Canada a acreditat educația medicală post-universitară din Hong Kong incepând cu 1994, astfel incât absolvenții pot obține certificare ca medici și pot profesa in Canada. Standardele de practică din Hong Kong se situează la un nivel ridicat de calitate – statul a contribuit la dezvoltarea transplantului de ficat: in 1993, aici s-a realizat prima operație din lume de transplant de ficat de la donator adult in viață.

 

Imbătrânirea populației și creșterea costurilor medicale – provocările actuale

Sistemul de sănătate din Hong Kong se confruntă, insă, cu propriile pro­vocări – de la imbătrânirea populației la creșterea frecvenței bolilor netransmisibile, asociate stilului de viață, până la creșterea costurilor medicale cauzate de progresele tehnologice, a afirmat anul trecut Dr. Ko Wing-man, Secretarul pentru Alimentație și Sănătate, cu ocazia intâlnirii regionale asiatice din cadrul Forumului Mondial pentru Sănătate.

In prezent, numărul persoanelor vârstnice raportat la populație este de unu la opt, insă specialiștii estimează că in 2030 acest raport va fi de unu la patru. Sistemul de spitale publice din Hong Kong oferă o gamă completă de servicii de calitate la un preț fix foarte scăzut pentru utilizator, ceea ce inseamnă că aproximativ 95% din costul total este subvenționat.

Astfel, spitalele publice sunt foarte solicitate și asigură 90% dintre zilele de spitalizare din Hong Kong. Gradul ridicat de subvenție și serviciile de calitate oferite de către spitalele publice atrag in continuare pacienții in sistem, ceea ce are drept consecință aglomerarea instituțiilor medicale și prelungirea listelor de așteptare pentru diverse servicii.

 

Cheltuielile cu sănătatea au crescut cu 40% in cinci ani

Datorită avansului economic susținut, statul a reușit să facă față până in prezent creșterii cheltuielilor cu sectorul public de sănătate pe parcursul ultimilor ani, a subliniat Ko Wing-man. Acestea au crescut cu 40% din 2007 până in 2012, ajungând la aproape 5,8 miliarde de dolari in 2012, ceea ce inseamnă 17% din cheltuielile totale ale guvernului.

In același timp, sectorul privat a fost destul de activ datorită cererii locale și a creșterii numărului de pacienți care vin din China. Totuși, problema sustenabilității sistemului medical pe termen lung rămâne in continuare in discuție, in condițiile in care costurile aferente sănătății cresc intr-un ritm mai alert decât cel al economiei, a spus Secretarul pentru sănătate.

 

Femeile insărcinate practică turismul medical vizând dreptul de rezidență

In ultimii ani au existat discuții legate de femeile insărcinate din China care incercau să obțină drept de rezidență in Hong Kong și toate beneficiile sociale aferente, migrând pentru a naște in spitalele publice și private de aici. Acest fenomen a generat proteste din partea viitoarelor mame care locuiau deja in Hong Kong și aveau probleme cu rezervarea paturilor de spital pentru naștere și cu programarea  la controalele de rutină. In 2009, 36% dintre copiii născuți in Hong Kong aveau părinți provenind din China continentală.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.