Sistemul de telemedicina din Romania, dezvoltat cu finantare americana

0

Ministerul Sănătăţii intenţionează dezvoltarea sistemului de telemedicină din Romania, cu sprijinul Agenţiei de Dezvoltare a Comerţului din Statele Unite ale Americii (USTDA).

In 2013, se va demara analiza posibilităţilor de implementare a recomandărilor unui studiul de fezabilitate rezultat în urma acestei colaborări.

“Finanţarea ne va permite efectuarea unui studiu de fezabilitate care să ne evidenţieze îmbunătăţirile ce se pot aduce asistenţei medicale din zonele rurale, greu accesibile. Nu suntem la prima colaborare în acest sens cu partea americană, mai avem un proiect pilot implementat în zona Deltei Dunării, care funcţionează de câteva luni şi prin care am făcut legătura dintre 10 cabinete medicale din sate izolate la spitalul judeţean din Tulcea”, a declarat la acea dată subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat.

In luna septembrie, Ministerul Sănătăţii a primit din partea Agenţiei Americane pentru Comerţ şi Dezvoltare peste 400.000 de dolari pentru implementarea sistemului de telemedicină şi telecomunicaţii în domeniul asistenţei medicale primare în zone rurale, izolate.

România are o experienţă de 9 ani în dezvoltarea sistemului de telemedicină. Sistemul actual priveşte, în special, relaţia dintre ambulanţele de urgenţă şi spitale. După Bucureşti şi Tg. Mureş, în prezent, în sistemul sanitar se testează, la Iasi, al treilea nod de telemedicnă prin care sunt conectate 30 de spitale din zona Moldovei.

Acest sistem poate fi aplicat, însă, şi cabinetelor medicale din zonele rurale care pot fi conectate la centrele de recepţie a datelor medicale din spitalele judeţene.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.