Software care identifică riscul ca inima să cedeze

0

Oamenii de știință pot prevedea, prin intermediul tehnologiei, când ar putea ceda inima pacienților cu afecțiuni cardiace, arată un studiu publicat în revista Radiology. Aceștia au pus la punct un software care analizează probe de sânge și scan-uri ale inimii pentru a identifica semne ale faptului că organul și-ar putea opri funcționarea.

Echipa de cercetători de la Medical Research Council, Marea Britanie, arată că tehnologia ar putea salva vieți prin identificarea pacienților care au nevoie de un tratament mai agresiv.

Una dintre țintele cercetătorilor au fost pacienții cu hipertensiune pulmonară, problemă care afectează o parte a inimii; aproximativ o treime dintre pacienți decedează în cinci ani de la diagnosticare.  Tratamente există – medicamente, injecții în artere, transplant pulmonar, însă medicii trebuie să estimeze cât ar mai putea avea pacineții de trăit pentru a alege tratamentul adecvat.

Specialiștii au introdus în software 256 de scanuri RMN după inimile pacienților și analizele de sânge, iar programul a măsurat mișcarea a 30.000 de puncte diferite din structura organului la fiecare bătaie de inimă. Când aceste informații au fost combinate cu datele din dosarele pacienților pe o perioadă de opt ani, software-ul a arătat care anormalități preziceau când pacienții vor înceta din viață pe un interval de aproximativ cinci ani în viitor. Programul a prezis corect în proporție de 80% care pacienți dintre pacienți vor mai fi în viață după un an.

Echipa intenționează să utilizeze tehnologia și în alte probleme ale inimii, cum ar fi cardiomiopatia pentru a vedea cine ar putea avea nevoie de un pacemaker sau de alte forme de tratament.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.