Soluție pentru eliminarea infecției latente cu HIV

0

Eliminarea rezervoarelor virale reprezintă primul pas în găsirea unui tratament pentru HIV/SIDA, afirmă oamenii de știință din cadrul Laboratoarelor de Cercetare Merck, al Universității Carolina de Nord (UNC), Chapel Hill, Școlii de Sănătate Publică Harvard și Universității California, San Diego care au colaborat pentru realizarea unui studiu dedicat identificării unor noi modalități de eliminare a infecției HIV din organism.

Studiul a fost publicat în revista Nature și a dovedit pentru prima dată că inhibitorii histonici ai deacetilazei (HDAC) au capacitatea de a ataca rezervoarele latente de virus.

“Studiul oferă dovezi convingătoare pentru a sprijini o strategie de a ataca în mod direct şi de a eradica infecția latentă cu HIV”, a spus dr. David Margolis, profesor de medicină, microbiologie, imunologie și epidemiologie la Universitatea Carolina de Nord, Chapel Hill, care a condus studiul.

Cercetarea a fost prezentată în martie a.c., în cadrul Conferinței de Retrovirusuri din Seattle şi, mai recent, la Conferința Internațională SIDA din Washington DC.

“Credem că eliminarea și curățarea rezervoarelor virale sunt un prim pas critic în provocarea de a găsi un tratament pentru HIV/SIDA”, a declarat Daria Hazuda, Ph.D., vice-președinte, Merck Research Laboratories. “Suntem încantați de această cercetare de pionierat şi rămânem plini de speranţă în privința potenţialului său”, a adăugat aceasta.

Cercetările au fost realizate în baza consorțiului UNC-Colaborarea Cercetătorilor pentru Eradicarea SIDA (CARE), susținut de Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase, SUA. Finanţarea pentru această cercetarea fost oferită de către compania farmaceutică Merck, Asociația Institutelor Naționale pentru Sănătate și James B.Charitable Trust Pendleton.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.