Sprijin din Italia pentru salvarea Programului de Transplant din România

0

Patru asociații italiene vor sprijini Asociația Transplantaților de Ficat din România – Livertrans – pentru a contribui la susținerea Programului Național de Transplant din România, cu ajutorul valoroasei experiențe din Peninsulă, unde se realizează anual un număr consistent de transplanturi iar populația conștientizează consecințele favorabile asupra viații pacienților. Un accord în acest sens a fost semnat în februarie la Institutul Clinic Fundeni, semnalează Sănătatea Buzoiană.

După o evoluție spectaculoasă, sistemul de transplant din România a înregistrat un regres semnificativ, în urma mediatizării unor situații care grevau activitatea de transplant populația nemaiavând încredere și acceptând tot mai greu donarea de organe.

Lipsa de reacție și de implicare reală a autorităților în sprijinirea acestui domeniu, ba chiar “demonizarea” unora dintre cei implicați în Programul Național de transplant au dus România de la cea mai mare creștere a numărului de donatori și de transplanturi în 2012-2013, la cea mai spectaculoasă scădere, în ultimii ani. Mii de români se află pe listele de așteptare, în speranța unui organ salvator, care ajunge, din păcate, tot mai greu, fie din cauza lipsei acceptului familiilor potențialilor donatori, fie din insuficienta implicare a medicilor, fie din cauza lipsei de finanțare.

“Este cutremurător să vedem că în 2018, în România au fost realizate doar 69 de transplanturi de ficat, în timp ce în italia, în aceeași perioadă au fost 1.245 de astfel de intervenții”, au subliniat reprezentanții Asociației Transplantaților de Ficat din România – Livertrans, după o întâlnire cu reprezentanții a patru asociații italiene cu care au semnat un acord de colaborare în luna februarie la Institutul Clinic Fundeni.

Deși Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, declara că reorganizarea Agenției Naționale de Transplant (ANT) și Legea Transplantului se numără printre prioritățile sale în acest mandat, rezultatele se lasă așteptate.

Președintele Livertrans, medicul buzoian Crina Ștefănescu, spune că protocolul încheiat cu Asociația Ritorno Alla Vita, ACCIR – Asociația Circolo Imprenditori Italiani in Romania, ALB – Asociația Lucani nei Balcani și ACI – Asociația Cuochi Italiani are ca scop principal “dezvoltarea unui cadru de colaborare propice sensibilizării și conștientizării opiniei publice cu privire la importanța vitală a actului de donare de organe în România”.

Reprezentanții italieni și-au manifestat disponibilitatea de a împărtăși românilor experiența bogată pe care o au în legătură cu modul în care se desfășoară în Italia Programul de Transplant. Ei le vor arăta românilor care au fost pașii urmați pentru educarea populației cu privire la importanța acordului de donare a organelor. Reprezentanții celor patru asociații din Peninsulă au subliniat că în Italia există un cadru legislativ clar, simplificat, în ceea ce privește donarea de organe și transplantul. Sistemul bine pus la punct de autoritățile italiene a dus la creșterea încrederii populației în actul de donare de organe, dovadă fiind și numărul uriaș de transplanturi care se realizează anual în peninsulă. “Comparativ cu România, unde în 2018 s-au efectuat 69 de transplanturi de ficat, în Italia, tot în 2018, au avut loc 1.245 de astfel de intervenții salvatoare de vieți. De ce? Pentru că italienii au înțeles importanța actului de donare, au înțeles că prin gestul lor pot salva oameni de la moarte!”, a explicat Enzo Manicone, președintele Asociației Ritorno Alla Vita.

Acordul s-a încheiat la sediul Institutul Clinic Fundeni din Capitală, în prezența Prof. dr. Irinel Popescu, șeful Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic “Dan Setlacec” din cadrul Institutului Clinic Fundeni, și a chirurgului Doina Hrehoreț, singura femeie din Europa de Est care face transplant hepatic și unul dintre cei 4 chirurgi români care efectuează asemenea intervenții complexe. Pe 9 martie, la Potenza (Italia), va avea loc un eveniment la care atât pacienți români cât și italieni, dar și personalități marcante din lumea medicală și a transplantului de organe vor vorbi public despre actul de donare și despre importanța acceptării ideii de consimțământ în vederea prelevării de organe de la un donator în moarte cerebrală. “Printre cei care vor lua cuvântul se numără și Gheorghe Penea, primul caz reușit de transplant de ficat din România, pacientul căruia Prof. dr. Irinel Popescu i-a redat viața acum 19 ani, în aprilie 2000”, a subliniat dr. Crina Ștefănescu, președintele Livertrans. Medicul buzoian a subliniat că este foarte important să conștientizăm că un singur donator poate salva nu una, nu două, ci chiar cinci vieți!

About Author

Medica Academica

Comments are closed.