Știi câți ani au plămânii tăi?

0

Diagnosticarea la timp a BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică) este obiectivul campaniei “Tu știi câți ani au plămânii tăi?”, aflată la a șasea ediție. BPOC este o boală de plămâni care cauzează anual moartea a 3 milioane de oameni la nivel mondial. Aroape jumătate dintre pacienți nu știu că au boala; în România, aproximativ un milion de oameni suferă de BPOC, simptomele timpurii ale bolii fiind ignorate – tusea, senzația de sufocare, oboseala sunt considerate a fi consecințe ale fumatului sau înaintării în vârstă.

“Și în acest an facem testări gratuite și îi îndemnăm pe toți românii care fumează, tușesc și nu rezistă la efort să caute pe www.desprebpoc.ro lista cabinetelor medicale unde se pot face spirometrii gratuite”, a afirmat prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie.

Campania de testari gratuite a început în octombrie în 18 judete din țară și ține până la sfârsitul anului. Testările se fac pe bază de programare telefonică, lista completă a cabinetelor medicale disponibile fiind publicată pe www.desprebpoc.ro.

În luna octombrie, au fost testate 1920 persoane, iar 540 au fost depistate cu BPOC, cele mai multe solicitări fiind în județele Dolj și Suceava.

În weekendul 15-16 noiembrie, bucureștenii sunt invitați să se testeze la un cort special amenajat în Parcul Tineretului, la intrarea Șincai, în intervalul 10.00-19.00.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.