Stilul de viață, nu jobul full-time al mamei – vinovat de obezitatea copiilor

0

Copiii mamelor care muncesc full-time nu sunt mai predispuși la obezitate decât cei ale căror mame muncesc mai puține ore pe zi, potrivit unei cercetări publicate în Journal of Health Economics; studiul a cuprins peste 16.000 de copii cu vârsta între doi și nouă ani din Belgia, Cipru, Estonia, Germania, Ungaria, Italia, Spania și Suedia și este parte a proiectului IDEFICS finanțat de Uniunea Europeană pentru a susține cercetarea în ceea ce privește obezitatea infantilă.

În  Statele Unite, mamele care au un job full-time sunt frecvent acuzate de epidemia de obezitate care ne înconjoară pentru că au mai puțin timp pentru pregătirea meselor sănătoase și pentru a se asigura că cei mici fac suficientă mișcare. Studiul a dovedit însă că micuții europeni ai căror mame lucrează full-time nu au o circumferință a taliei mai mare sau un procent mai ridicat de grăsime în corp față de alți copii.

“Mamele nu petrec mai puțin timp împreună cu copiii lor atunci când lucrează; acesta rămâne stabil. Ele își permit o femeie care să facă curățenie, o mașină de spălat vase, un automobil, ceea ce le dă libertatea să petreacă și timp cu copiii. Familia își poate permite să cumpere mâncare sănătoasă și copiii pot fi duși la diverse activități organizate, așadar nu stau pur și simplu în fața televizorului, explică Wencke Gwozdz, profesor de sustenabilitate și comportament de consum la Școala de Business din Copenhaga.

În plus, mamele care lucrează au, de obicei, un nivel mai ridicat de educație și cunoștințe mai puternice despre alimentația sănătoasă. „Aceasta este diferența între Europa și Statele Unite”, a afirmat Gwozdz.

Cercetările au arătat că există totuși o legătură între obezitatea infantilă și mamele care lucrează full-time în Marea Britanie și Statele Unite, spre deosebire de Europa Continentală, din cauza diferenței de stil de viață și a structurii sociale.

“Mamele care lucrează în Statele Unite și Marea Britanie au mai multe dificultăți decât cele din Europa continentală. Primesc mai puțin ajutor din partea statului pentru îngrijirea copilului, iar cel pe care îl primesc, este în general de o calitate mai redusă decât în multe țări europene”, a spus Gwozdz. În plus, americanii au un alt stil de viață și obișnuiesc să servească porții mai mari de mâncare, a adăugat profesorul.

Soluția pe care o sugerează cercetătorii pentru combaterea obezității la copii este realizarea unei schimbări la nivelul instituților care se ocupă de ei în timp ce mamele lucrează. Suedia este un bun exemplu în acest sens pentru că mâncarea servită în grădinițe și școli trebuie  să se  supună unor anumite reguli care să asigure celor mici o alimentație sănătoasă.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.