Studiile clinice, în creştere

0

Numărul studiilor clinice desfăşurate în Romania a fost în creştere în ultimii trei ani, informează Asociaţia Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

 

Astfel, dacă în 2011, conform Institutului Naţional de Sănătate SUA, au fost desfăşurate 244 studii clinice, în 2014 erau active 296 de studii clinice.

În jurul datei de 20 mai, la nivel mondial, este marcată Ziua Internaţională a Studiilor Clinice, un prilej pentru  a sublinia faptul că studiile clinice sunt esenţiale în procesul de cercetare şi dezvoltare a unui medicament.

Obiectivul acestora este de a stabili nivelul de siguranţă şi de eficienţă a unui medicament şi de a identifica doza şi durata optimă de administrare. 60% din costurile necesare dezvoltării unui medicament de ultimă generaţie sunt alocate studiilor clinice.

“Este un semn bun faptul că în România numărul studiilor clinice este în creştere, întrucât înseamnă investiţii în sistemul de sănătate românesc şi, totodată, un acces crescut al pacienţilor la tratamentele de ultimă generaţie, încă în aşteptare pentru a intra pe lista medicamentelor compensate şi gratuite”, a menţionat Oana Igrisan, Director Comunicare al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

La nivel european, conform Agenţiei Europene a Medicamentului, 4000 de studii clinice sunt autorizate anual în zona EEA (Uniunea Europeană şi Islanda, Liechtenstein, Norvegia).

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.