Studiu de impact pentru noua lege a Sănătății, solicitat de medicii de familie și farmaciști

0
Reprezentanții medicilor de familie, cei ai federaţiei şi patronatelor farmaciştilor, precum şi reprezentanţii Societăţii Academice Române şi cei ai pacienţilor au solicitat realizarea unui studiu de impact pentru fundamentarea legii şi existenţa unui control al statului asupra pachetului de servicii medicale, în cadrul dezbaterilor pentru elaborarea noului proiect legislativ privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.  De asemenea, s-a solicitat ca viitoarea lege a Sănătăţii să stipuleze transparent modul de colectare şi utilizare a fondurilor pentru Sănătate.
“Reglementarea prin lege a acelor disfuncţionalităţi care sunt generate de comportamentul actorilor din sistem a fost principala cerere a participanţilor la dezbatere. Este vorba de a reduce acel comportament incorect al furnizorilor de servicii medicale, de la mecanismul suveică prin care un pacient este atras să beneficieze de mai multe servicii medicale decât cele de care are nevoie, până la concurenţa neloială dintre farmaciştii care acordă premii sau alte stimulente pentru a atrage consumatorul”, a declarat Vasile CEPOI, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Medicii de familie au solicitat să nu se renunţe la sistemul social de asigurări, iar sistemul asigurărilor private să rămână pe palierul complementar/suplimentar, menționând că este nevoie de întâlniri dedicate special domeniului de medicină primară şi nevoilor acestuia.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.