Studiu GATS: 4,4 milioane de români fumează zilnic, iar peste trei milioane sunt fumători pasivi

0

Mai mult de o treime dintre adulți sunt fumători pasivi la locul de muncă, 86.6% în restaurante și 94,4% în baruri și cluburi, arată primul studiu GATS România, un instrument de supraveghere care vizează cunoașterea consumului de tutun şi a tendinţelor acestuia, lansat astăzi de Ministerul Sănătății.

Studiul a stabilit o prevalenţă semnificativă a consumului de tutun în ţara noastră, de 26,7%, ceea ce înseamnă aproximativ cinci milioane de fumători, dintre care patru milioane fumează zilnic.

“Având în vedere că în România mai mult de 4,4 milioane de persoane fumează zilnic, aproape 6,5 milioane persoane sunt expuse la fumul de țigară la domiciliu (dintre care peste trei milioane de nefumători) și două milioane la locul de muncă, la care se adaugă expunerea ridicată la fumul de tutun ambiental  în diverse spații publice, este de o importanță vitală ca Guvernul să așeze controlul

tutunului pe lista priorităților  legislative”, a declarat Ladislau Ritli, ministrul Sănătăţii.

Cea mai ridicată rată a expunerii nefumătorilor la fumul de țigară ambiental la domiciliu se înregistrează în rândul celor tineri, de 15-24 de ani (38,6%), scăzând în cazul persoanelor de peste 65 de ani (14,7%). Peste 37% dintre fumători au avut cel puțin o încercare de renunțare la fumat în ultimul an, mai mult de 40% dintre fumătorii în  vârstă de 15‐24 de ani încercând să renunțe la acest viciu; rata renunțării a prezentat un declin odată cu înaintarea în vârstă.

Aproape trei sferturi dintre adulţi (72,0%), s-au declarat în favoarea interzicerii totale a fumatului în restaurante şi mai mult de jumătate (57,0%) în baruri şi cluburi.

Ca urmare a rezultatelor studiului GATS, Ministerul Sănătăţii intenţionează să continue Programul Naţional de Control al Tutunului, să susțină campanii de promovare ținând cont de aspectele semnalate de studiu și să reglementeze interzicerea fumatului în spaţiile publice, în concordanţă cu recomandările UE (acest aspect poate fi realizat prin susţinerea proiectului de lege care există în prezent în Parlament sau prin promovarea unui act normativ care să reglementeze consumul de tutun în spaţiile publice), se arată într-un comunicat de presă al instituției.

La scară mondială, consumul de tutun cauzează unul din zece decese în rândul adulților –  mai mult de cinci milioane decese anual. În  2030, consumul de tutun ar putea fi responsabil pentru decesul a peste opt milioane de oameni.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.