Asociația Specialiștilor care lucrează în Serviciile Clinice dedicate mamei și copilului din Statele Unite (Women’s and Children’s Clinical Services for the Hospital Corporation of America -HCA), organizaţie care militează pentru reducerea numărului de nașteri programate din spitalele americane, a realizat un studiu care să indice modalitatea cea mai potrivită de implementare practică a acestui demers, notează Reuters.
Astfel, în 27 de spitale din 14 state americane a fost aplicată una dintre cele trei politici indicate pentru reducerea fenomenului: fie spitalele au interzis procedura înainte de săptămâna 39, în cazul în care nu e susținută de un motiv medical, fie decizia a fost lăsată la nivelul medicului, fie mamele au fost educate în această direcție, printr-o mult mai atentă informare.
După doi ani, în grupul spitalelor care au lăsat decizia la latitudinea medicului, frecvența nașterilor programate a scăzut de la 8% la 3%, iar în spitalele care încercau să descurajeze această practică doar verbal scăderea a fost de la 11% la 6%. Reducerea cea mai importantă a fost înregistrată în grupul spitalelor care au refuzat să programeze nașterile: de la 8% la 2%. Echipa Dr. Steven L. Clark, coordonatorul studiului și directorul HCA, a descoperit că la toate spitalele scăderea numărului nașterilor programate a fost asociată cu reducerea cu 16% a numărului de copii tratați în cadrul Secției de terapie intensivă-neonatologie. Potrivit cercetătorilor, dacă scăderea în această proporție a numărului de nașteri programate s-ar extinde la nivel național, SUA ar putea economisi un miliard de dolari anual numai prin reducerea numărului de zile petrecute de nou-născuţi la terapie intensivă. Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor nu recomandă inducerea nașterii sau efectuarea unei operații cezariene înaintea celei de-a 39-a săptămâni de sarcină. Nașterile programate nu au nici o justificare medicală, susțin aceștia, cu excepția cazului în care nașterea va cauza probleme de ordin fizic. Deși programarea sau inducerea nașterii în săptămânile 37 sau 38 reprezintă un risc, practica a continuat să fie răspândită, 10-15% din totalul nașterilor din Statele Unite fiind produse în acest mod.
(Raluca Băjenaru)