SUA: Trecerea la generice in tratamentul HIV ar insemna economii de un miliard de dolari pe an, dar si reducerea duratei de viata a pacientilor

0

Inlocuirea medicamentelor antiretrovirale recomandate in prezent pentru tinerea sub control a infectiei cu virusul HIV cu medicamente care vor deveni in curand generice ar putea insemna economii de aproape un miliard de dolari pe an pentru sistemul de sanatate american, insa ar putea diminua eficacitatea tratamentului, arata un studiu realizat de Massachusetts General Hospital (MGH) si publicat in ultima editie a Annals of Internal Medicine.

Costul medicamentelor antiretrovirale a fost de 9 miliarde de dolari in 2011 la nivelul Statelor Unite, cea mai mare parte a acestei sume fiind acoperita de stat.

Aplicand strategia de tratament cu medicamente generice la toti bolnavii de HIV din Statele Unite s-ar economisi 42.500 de dolari pe durata de viata a fiecarui pacient. Doar in primul an, economiile la nivel national ar ajunge la un miliard de dolari. Pe de alta parte, durata de viata a pacientilor ar scadea cu 4,5 luni.

 “Schimbarea tratamentului cu originale, cel mai eficient, ar putea fi acceptabila daca economiile ar fi directionate catre rezolvarea altor necesitati legate de HIV. De exemplu, mai putin de jumatate dintre Programele de Asistenta Medicala SIDA finantate de stat includ un tratament eficient bazat pe inhibitori de proteaza pentru virusul hepatitei C care infecteaza pana la 25% dintre persoanele cu HIV. Am calculat ca pentru 15 pacienti trecuti la regimul cu generice, unul care este infectat si cu hepatita C ar putea fi tratat si chiar vindecat”, a spus prof. dr. Bruce Schackman, din cadrul Departamentului de Sanatate Publica al Weill Cornell Medical College, principalul autor al studiului.

Tratamentul recomadat in prezent pentru pacientii nou-diagnosticati cu HIV se bazeaza pe administrarea unei singure pastile pe zi (Atripla) care combina trei antiretrovirale orginale – tenofovir (Viread), emtricitabina (Emtriva) si efavirenz (Sustiva). Varianta generica a medicamentului lamivudine care actioneaza similar ca si emtricitabina este disponibila din ianuarie 2012 si o varianta generica a efavirenz va aprea in curand pe piata.

Inlocuirea prin generice a doua dintre cele trei medicamente utilizate pentru tratamentul recomandat in cazul infectiei cu HIV ar reduce semnificativ costurile, dar ar insemna si un regim de administrare mai complicat – cate o pastila de trei ori pe zi, mentioneaza realizatorii studiului. Astfel, exista un risc mai mare ca pacientii sa sara peste doze, scazand eficacitatea tratamentului. De asemenea, studiile de laborator arata ca lamivudine ar putea fi mai putin eficienta si ar favoriza mai mult dezvoltarea rezistentei la tratament decat emtricitabina.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.