Supradoza de vitamina B3 ar putea trata infecțiile cu stafilococ rezistente la antibiotice

0

Nicotinamida, cunoscută ca vitamina B3, ar putea lupta împotriva unor infecții cu stafilococ rezistente la antibiotice, potrivit unui articol publicat în ultimul număr al Journal of Clinical Investigation de către cercetători ai Centrului Medical Cedars-Sinai și Institutului Linus Pauling din cadrul Universității de Stat Oregon, SUA. Acestea sunt tot mai frecvente la nivel mondial, au făcut până în prezent mii de victime și pot reprezenta o problemă serioasă de sănătate publică.

Cercetarea, desfășurată pe animale de laborator și sânge uman, a arătat că, luată în doze mari, vitamina crește de o mie de ori capacitatea celulelor sistemului imunitar de a anihila bacteriile.

“Descoperirile realizate ar putea fi foarte importante, deși mai avem nevoie de cercetări. Antibioticele sunt medicamentele-minune, dar eficiența lor este pusă sub semnul întrebării din cauza rezistenței diverselor tipuri de bacterii, în special a Stafilococului auriu. Rezultatele studiului ne-ar putea oferi o nouă modalitate de tratare a infecțiilor cu stafilococ care pot fi mortale, iar aceasta ar putea fi utilizată în combinație cu antibioticele. Este un mod de a exploata puterea înăscută a sistemului imunitar și de a o stimula să ofere un răspuns mai ferm”, a spus Adrian Gombart, profesor la Institutul Linus Pauling.

Oamenii de știință au descoperit că anumite doze de nicotinamidă cresc numărul și eficiența neutrofilelor – un tip de celule albe care pot elimina bacteriile. Nicotinamida a fost administată în supradoză, mult peste orice cantitate care ar putea fi extrasă din dietă, însă în cantități care mai fuseseră utilizate la oameni ca medicație în alte scopuri terapeutice.
Vitamina B3 elimină în câteva ore infecția din sângele uman

Gombart studiază aceste aspecte de mai mult de zece ani și a descoperit o mutație genetică ce vulnerabilizează oamenii la infecțiile cu bacterii. În continuare, cercetătorii au descoperit că nicotinamida poate activa anumite gene antimicrobiale care cresc capacitatea sistemului imunitar de a elimina bacteriile.

Studiul a inclus și cercetarea asupra infecției cu stafilococ auriu rezistent la meticilină, foarte des întâlnită din cauza folosirii pe scară largă a antibioticelor care i-au încurajat răspândirea.
Dr. George Liu, expert infecționist la Cedars-Sinai și co-autor al studiului a spus că “vitamina este surprinzător de eficientă în lupta împotriva uneia dintre cele mai îngrijorătoare amenințări la adresa sănătății publice”, adăugând că astfel de abordări ar putea reduce dependența de antibiotice. Co-autorii Pierre Kyme și Nils Thoennissen au descoperit că atunci când se folosește în sângele uman, dozele clinice de vitamina B3 păreau să elimine infecția cu stafilococ în doar câteva ore.

Infecțiile cu stafilococ, cum este şi cea cu stafilococ auriu rezistent la meticilină, sunt tot mai frecvente în spitale, dar şi în închisori, unităţi militare, la atleţi şi în alte medii unde mulţi oameni intră în contact direct.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.