Supraviețuirea pacienților cu melanom avansat crește până la zece ani

0

Ultimele două decenii au adus îmbunătățiri considerabile în ceea ce privește prognosticul pacienților cu melanom avansat, specialiștii considerând tratamentul acestui tip de cancer drept unul  dintre cele mai mari succese ale medicinii, potrivit medscape.com.

Cândva, pacienții cu melanom metastatic aveau o rată medie de supraviețuire mai mică de un an, iar în prezent unii pacienți trăiesc cu acest diagnostic până la zece ani. De asemenea, clinicienii vorbesc despre un tratament funcțional la pacienții care răspund la terapie.

”Una dintre schimbările evidente este că avem clinici tot mai aglomerate. Pacienții noștri trăiesc mai mult și acum îi consultăm ani de zile, ceea ce nu se întâmpla înainte”, a explicat dr. Paul B. Chapman, oncolog la Centrul pentru Cancer Memorial Sloan Kettering în New York; acesta tratează pacienții cu melanom din anii 80.

Schimbările au survenit datorită unei combinații de factori – o mai bună înțelegere a sistemului imunitar și a biologiei moleculare a melanomului și a profilului său mutațional, dar și capacitatea industriei de a dezvolta medicamente care să țintească anumite componente în sistemul imunitar și în proteinele cu mutații, a explicat dr. Philip Friedlander, director al Programului Medical de Oncologie privind Melanomul la Institutul de Cancer Tisch din Mount Sinai, New York.

Au apărut noi terapii pentru melanom, inclusiv imunoterapia cu inhibitori cum ar fi ipilimumab (Yervoy, Bristol-Myers Squibb), nivolumab (Opdivo, Bristol Myers Squibb), pembrolizumab (Keytruda, Merck), etc, dar și terapii țintite către mutațiile BRAF și MEK, cum ar fi vemurafenib (Zelboraf, Genentech/Roche), dabrafenib (Tafinlar, Novartis) și altele.

Aceste terapii au generat rezultate uimitoare în ceea ce privește această afecțiune în ultimii 15 ani, a explicat dr. Jeffrey Farma, co-director la Programul de Cancer de Piele și Melanom la Centrul pentru Cancer Fox din Philadelphia, Pennsylvania. Acesta a explicat că pacienții cu melanom avansat nu erau considerați vindecați niciodată, însă că în prezent există cazuri de pacienți cu rezultate excepționale chiar în cazul unei afecțiuni metastatice care acum sunt la cinci ani de supraviețuire fără semn de boală.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.