Taxa clawback, revizuită în scădere, de la 1 octombrie

0

Guvernul a adoptat în ultima şedinţă de Guvern, din 23 august, o nouă formă a taxei clawback care elimină TVA-ul din baza de impozitare şi reduce nivelul acesteia de la “de la 30 şi ceva la sută la 20 şi ceva”, a anunţat după şedinţa de guvern Ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu. Noua formă a taxei clawback se va aplica de la 1 octombrie.

Ordonanţa “reglementează modul de funcţionare, modul de stabilire, modul de plată, regularizările – pentru că sunt sume neplătite de prin anii 2009-2010 – şi aducerea la zi a acestor decontări dintre agenţii economici care comercializează, comercianţii de medicamente, spitale, farmacii, Casa de Sănătate ş.a.m.d., ceea ce va permite fluidizarea aprovizionării cu medicamente a unităţilor sanitare, pe de o parte, pe de altă parte, efectuarea de decontări în mod ritmic către agenţii economici furnizori de medicamente, producători sau comercianţi şi, de asemenea, reducerea arieratelor, reducerea plăţilor restante ale statului către aceşti furnizori de medicamente. Sunt lucruri care vin să îmbunătăţească nivelul şi calitatea finanţelor publice, să dea încredere partenerilor noştri externi că avem sistem financiar sănătos, bazat pe un deficit durabil, sustenabil, finanţabil în mod transparent de pe piaţa internă şi de pe pieţele externe de capital, la costuri rezonabile, în uşoară creştere de la o perioadă la alta”, a spus Florin Georgescu.

Ministrul Finanţelor a mai precizat că problema legată de taxa clawback nu este nouă, ci “rezidă de prin 2009, trimestrul III-IV 2009”. “Am avut multiple întâlniri cu producătorii de medicamente, cu importatorii, cu cei care comercializează şi am ajuns la o înţelegere rezonabilă, spunem noi, atât pentru dumnealor, cât şi pentru sistemul sanitar, cât şi pentru bugetul statului, implicit bugetul sănătăţii, în sensul că se vor plăti şi datoriile pentru că, în contabilitatea agenţilor economici respectivi datoriile sunt înscrise dar nu au fost achitate pentru că, spuneau dumnealor, nu s-a înţeles bine litera şi spiritul legislaţiei în domeniu. Acum, noi am clarificat-o, ca urmare şi a negocierilor cu dânşii, pe de o parte, dar şi a negocierilor, a discuţiilor cu creditorii noştri internaţionali, Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială, deci este o înţelegere multilaterală”, a precizat Ministrul Finanţelor.

Florin Georgescu a precizat că s-a modificat şi formula de calcul a taxei clawback, astfel încât aplicarea noii modalităţi de calcul “va fluidiza şi circuitele comerciale – deci medicamentele vor circula mai bine pe zona comercianţi, spitale, pacienţi şi așa mai departe – şi circuitele financiare, şi anume plata către aceştia a sumelor cuvenite”.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.