Taxă de 20% pe băuturile îndulcite

0

Asociația Medicală Britanică, organism reprezentativ al medicilor, afirmă că o taxă de 20% pe băuturile îndulcite ar fi un pas în plus către obiectivul pe termen lung de a reduce obezitatea, potrivit bbc.com.

Experții în nutriție afirmă că doar 5% dintre caloriile zilnice ar trebui să vină din zaharuri adăugate, aproximativ șapte lingurițe de zahăr. Majoritatea oamenilor consumă zilnic  cam de două ori această cantitate. Comitetul Științific de Consiliere asupra Nutriției sfătuiește guvernul englez să  reducă la jumătate aportul recomandat de zahăr pentru a scădea obezitatea și a îmbunătăți sănătatea dentară.

Recomandările care se aplică atât adulților, cât și copiilor mai mari de doi ani se aliniază noilor propuneri ale Organizației Mondiale a Sănătății și se referă la zaharurile din alimentație, cu excepția celor prezente în mod natural în fructe și lapte.

5% din aportul zilnic este echivalentul a 19g sau cinci cuburi de zahăr pentru copiii între 4 și 6 ani, 24g sau șase cuburi de zahăr pentru copiii între șapte și zece ani sau șapte cuburi de zahăr pentru cei care depășesc 11 ani. Principalele surse de zahăr din dietă sunt băuturile îndulcite și cerealele, dulciurile, sucul de fructe și zahărul adăugat la masă. O singură doză de băutură acidulată conține aproximativ nouă lingurițe de zahăr.

Asociația Dentară Britanică a sfătuit, de asemenea, guvernul să dea curs ultimelor recomandări OMS. Degradarea dinților este principala cauză pentru spitalizarea copiilor mici. «Guvernul are acum cele mai puternice dovezi și datoria de a transmite un semnal clar către industria alimentară – dacă zahărul adăugat ajută la creșterea vânzărilor, pe de altă parte face rău clienților”, a spus Mick Armstrong, președintele Asociației. Potrivit BBC, industria alimentară a afirmat că în ultimii ani caloriile din alimente și băuturi au fost reduse gradual și că au fost operate schimbări la nivelul porțiilor, însă a judeca obezitatea după un singur ingredient nu este tocmai util.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.