Taxă pe chipsuri în Ungaria

0

Alimentele considerate nesănătoase, precum chipsurile, băuturile răcoritoare şi batoanele de ciocolată sunt impozitate suplimentar în Ungaria, începând cu 11 iulie, pentru “a îmbunătăţi starea de sănătate a populaţiei”, fără ca sub incidenţa legii să intre şi restaurantele fast-food, conform Euractiv.

Măsura are în vedere impozitarea cu 10 forinţi (1,5 lei) a produselor care conţin sare, zahăr sau grăsime “în exces”, în timp ce taxarea lichiorului şi a răcoritoarelor creşte cu 10%.

Iniţial măsura urma să se refere şi la restaurantele fast-food, dar ulterior autorităţile au renunţat la impozitarea suplimentară a acestora.

Se estimează că măsura va aduce 30 de miliarde de forinţi (111 milioane de euro) către bugetul de stat, care are un deficit de 100 de miliarde de forinţi (371 milioane de euro).

Deşi aduce bani suplimentari la buget, experienţa daneză, ţară care a introdus o taxă pe dulciuri încă din 1922, arată că aceasta nu a schimbat obiceiurile alimentare ale populaţiei, iar obezitatea a crescut constant.

Introducerea unei taxe similare a fost vehiculată şi în România, pe o schemă mai extinsă, care urma să aducă 700 de milioane de euro pe an, dar nu s-a implementat.

Ungaria are una din cele mai scăzute speranţe de viaţă din Europa.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.