Doi neurochirurgi de origine israeliană, Reuven Gepstein și Evgeniy Pevzner, vin lunar în România pentru a instrui medicii români să opereze folosind tehnici chirurgicale minim invazive pe coloana vertebrală. Cei doi operează alături de dr. Danil Adam la Centrul Medical de Diagnostic și Tratament „Dr. Victor Babeș”.
Intervențiile durează maxim 30 de minute și externarea pacientului se poate face după o oră, riscurile de infecție fiind aproape zero.
Sunt prezentate patru tehnici specifice, respectiv coblația, radiofrecvența, vertebroplastia și stabilizarea dinamică a coloanei prin procedeul Dynabolt.
Coblația constă în puncția percutană sub control radiologic a discului herniat și vaporizarea unei părți din nucleul pulpos. Se reduce astfel presiunea în interiorul discului intervertebral. Acesta revine treptat în poziție normală și nu mai comprimă rădăcinile nervilor spinali. Tehnica este recomandată în tratamentul herniilor de disc.
Radiofrecvența presupune o denervare prin energie înaltă (temperatura maximă a electrodului este de 80-90° Celsius, timp de 90 de secunde) a trunchiurilor nervoase mediale ale ramurilor dorsale care inervează fiecare fațetă a capsulei articulare. Tehnica este recomandată în tratamentul sindromului fațetelor articulare.
Vertebroplastia presupune injectarea pe cale percutană în corpul vertebral de polimetilmetacrilat (ciment). Este indicată în cazurile leziunilor corpurilor vertebrale, benigne sau maligne, dar mai ales în fractura prin tasare osteoporotică a corpului vertebral.
Stabilizarea dinamică a coloanei prin procedeul Dynabolt constă în introducerea unor șuruburi în pediculii celor două vertebre deplasate anterior/posterior una față de cealaltă. Între șuruburile de aceeași parte a vertebrei se montează o plăcuță care creează o punte între aceste șuruburi, apoi se reduce alunecarea cu ajutorul dispozitivului silverbolt (dynabolt) ce tracționează vertebra deplasată și o realiniază. Procedura este recomandată pacienților cu spondilolistezis.
„Durerea de spate este a doua durere după durerea de cap pentru care pacienții solicită un consult medical”, a spus doctorul Danil Adam. Selecția pacienților pentru intervenția chirurgicală se face după efectuarea unui control neurochirurgical, fiind necesar un RMN realizat în ultimele 12 luni.
Riscul ca pacientul să nu răspundă pozitiv tratamentului aplicat este de 20-30%, caz în care poate fi nevoie de o nouă intervenție, clasică, cu rată de succes de 80-90%. (Gabriela Niculescu) <<<