Tehnologia ECGI cartografiază activitatea cordului după o singură bătaie de inimă

0

O singură secundă și o singură bătaie de inimă sunt necesare pentru ca o nouă tehnologie imagistică neinvazivă să înregistreze informațiile care îi permit să localizeze sursa unei aritmii cardiace periculoase numită tahicardie ventriculară, potrivit ultimului număr al jurnalului de specialitate Science Translational Medicine. În articolul respectiv, cercetătorii americani prezintă primul studiu realizat pe pacienți cu tahicardie ventriculară, în cazul cărora a fost folosită noua tehnică, numită Electrocardiographic Imaging (ECGI).

ECGI combină tomografia computerizată și 250 de electrocardiograme înregistrate de electrozi atașați unei veste care acoperă torso-ul pacientului pentru a identifica sursa și tiparul de manifestare a tahicardiei ventriculare care poate clarifica tipul de iregularitate. Folosind un algoritm special, ECGI poate genera filme ale variației tahicardiei ventriculare.

Studiul reprezintă o descoperire importantă în ceea ce privește analiza și tratamentul aritmiilor în general și a tahicardiei ventriculare în special pentru că această tehnică este noninvazivă, rapidă și poate cartografia activitatea electrică a cordului după o singură bătaie de inimă.

În prezent, metodele neinvazive de diagnostic sunt reprezentate de electrocardiograma tradițională (ECG) care presupune aplicarea a 12 electrozi pe suprafața corupului și poate oferi doar informații generale despre activitatea completă a inimii. Pentru a localiza sursa tahicardiei ventriculare la nivelul cordului, pacientul trebuie să suporte câteva ore de investigații invazive folosind un cateter de care sunt atașați electrozi, care este inserat în inimă și este mișcat pentru a obține înregistrări secvențiale ale impulsurilor electrice din diverse puncte ale inimii.

Dr. Yoram Rudy, din partea Washington University, cel care a dezvoltat tehnica ECGI, a început să publice materiale despre această tehnologie încă din 2004.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.