Tehnologia-inamic al biofilmului

0

O echipă de oameni de știință de la Harvard a descoperit o modalitate de a împiedica biofilmele bacteriene să se formeze pe diverse suprafețe, îmbrăcându-le cu un film lichid de care bacteriile să nu se poată atașa, arată un articol publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).


“Cercetătorii au încercat diverse modalități de prevenire a apariției biofilmului – crearea unor suprafețe cu textură, a învelișurilor chimice sau folosirea anitibioticelor. În toate aceste cazuri, soluțiile sunt doar pe termen scurt. Tratamentele de suprafață se uzează sau bacteria își face propriul înveliș peste stratul care trebuia să aibă rolul de a o menține la distanță. Până la urmă, bacteria se instalează pe orice suprafață solidă”, spune Joanna Aizenberg, profesor de știința materialelor la Școala de Inginerie și Științe Aplicate de la Harvard, co-autor al studiului.

În cazul de față, oamenii de știință au folosit o tehnologie nou dezvoltată, intitulată SLIPS (Slippery-Liquid-Infused Porous Surfaces) pentru a crea o suprafață hibridă fină și alunecoasă datorită stratului lichid care îi este atașat. Prezentată pentru prima dată în septembrie anul trecut în jurnalul Nature, tehnologia a demonstrat că poate respinge lichidele bazate atât pe apă, cât și pe ulei și că poate împiedica gheața să se formeze. “Creând o suprafață structurată infuzată cu lichid, lăsăm bacteriile fără suprafața de care are nevoie pentru a se prinde și a forma împreună biofilmul”, a explicat dr. Alexander Epstein care a lucrat la dezvoltarea studiului.

“Practic, am transformat o suprafață solidă favoabilă dezvoltării bacteriilor într-una lichidă, iar ca rezultat biofilmele nu se pot atașa acestui material și chiar dacă se formează, totuși, pot fi ușor îndepărtate cu ajutorul unui flux de lichid”, a adăugat Tak-Sing Wong, cercetător în cadrul Școlii de Inginerie și Științe Aplicate de la Harvard.

Cercetătorii au afirmat că SLIPS poate reduce cu 96-99% formarea a trei dintre cele mai cunoscute biofilme cauzatoare de boli – Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, and Staphylococcus aureus – într-o perioadă de șapte zile. Tehnologia funcționează atât într-un mediu static, cât și sub flux lichid sau în condiții naturale, fiind ideală pentru îmbrăcarea dispozitivelor medicale implantate care interacționează cu fluidele organismului. Suprafețele acoperite prin această tehnologie pot combate creșterea bacteriilor și în mediile cu niveluri pH extreme, lumină ultravioletă intensă și salinitate ridicată.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.