Tel Verde pentru drepturile pacienților

0

Pacienții bucureșteni pot suna gratuit la Tel Verde – 0800 080 444, de luni până vineri, între orele 10.00-20.00 pentru a se informa asupra drepturilor pe care le au în momentul în care se tratează în sistemul medical, datorită unei campanii inițiate astăzi de Cristian Bușoi, europarlamentar în Comisia de Sănătate a Parlamentului European. Campania, în cadrul căreia a fost lansat și website-ul www.drepturilepacientilor.info, vizează informarea pacienților cu privire la drepturile pe care le au, astfel încât să poată solicita servicii medicale în conformitate cu acestea.

Dacă bucureștenii vor avea plângeri legate de încălcarea unui drept, pot solicita un punct de vedere de specialitate. Voluntarii vor prelua sesizările şi, ulterior, o echipă de doctori și manageri în domeniul medical le va răspunde persoanelor care vor semnala încălcări ale drepturilor pacienților, malpraxis sau condiționarea serviciilor medicale.

Cristian Buşoi a precizat că, din discuțiile purtate cu pacienți, a reieșit că cele mai multe persoane „nu-și cunosc drepturile, unele dintre ele elementare, atunci când solicită servicii medicale“, de exemplu, dreptul de a fi informat cu privire la tratamentul propus și alternativele care există din punct de vedere medical, pentru a alege în cunoștință de cauză.

„Campania își propune în primul rând informarea, pentru că o serie de servicii se pot îmbunătăți dacă ne cunoaștem drepturile. Până în prezent au fost inițiate 1.500 de telefoane, în care operatorii sună pacienții pentru a le prezenta campania și a le furniza date despre locurile unde se pot informa, respectiv website-ul www.drepturilepacientilor.info”, a declarat Cristian Bușoi.

Europarlamentarul a mai afirmat că este necesară înființarea de către Guvern a unei instituții care să se ocupe de apărarea drepturilor pacienților, având rolul de a investiga situațiile în care acestea sunt încălcate și de a analiza cazurile de malpraxis.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.