Tensiunea ridicată, asociată riscului de cancer

0

Tensiunea ridicată este asociată unui risc cu 10-20% mai mare de a dezvolta cancer în cazul bărbaților, arată cel mai extins studiu de până în prezent care a analizat asocierea dintre cele două probleme de sănătate. Cercetarea a cuprins șapte grupuri de participanți din Norvegia, Austria și Suedia și a totalizat aproape 290.000 de bărbați și peste 288.000 de femei.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că, pe măsură ce tensiunea crește, se amplifică și riscul de a dezvolta cancer oral, colorectal, de plămâni, de rinichi în cazul bărbaților. La nivelul femeilor, tensiunea mare nu a fost asociată din punct de vedere statistic cu un risc mai mare de a dezvolta cancer, în general, fiind însă asociată unui risc crescut de a se îmbolnăvi de cancer de ficat, pancreas, cervical sau endometrial.

Rezultatele sunt importante din punctul de vedere al sănătății publice în condițiile în care o mare parte din populația țărilor vestice suferă de hipertensiune, a afirmat Dr Mieke Van Hemelrijck care va prezenta studiul în cadrul Congresului European Multidisciplinar dedicat Cancerului de la Stockholmm. Având în vedere că studiul este observațional, nu poate afirma că există o legătură de cauzalitate între tensiunea ridicată și riscul de cancer, a menționat aceasta, subliniind însă că un stil de viață sănătos și menținerea unei greutăți normale pot preveni instalarea bolilor cronice.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.