Test pentru diagnosticarea dependenței de muncă

0

Cercetătorii din Europa de Nord avansează în dezvoltarea unei metode de diagnosticare a “workaholismului” (dependența de muncă). Jurnalul Scandinav de Psihologie a publicat o cercetare despre scala Bergen Work Addiction (BWAS), dezvoltată pentru a ajuta la identificarea persoanelor care își iau mult prea în serios pasiunea pentru muncă, arată un comunicat al MediHelp International, managerul de distribuţie al BUPA International.

„Deși există și alte chestionare sau scale care măsoară dacă o persoană este sau nu dependentă de muncă, sistemul BWAS este pe primul loc deoarece privește dependența de muncă ca pe o boală. Testele tradiționale s-au axat pe modul în care o persoană se comportă, de exemplu, dacă munceşte ore suplimentare sau mai multe ore decât îi este solicitat. Depinde de punctul fiecăruia de vedere dacă acesta este un lucru rău sau bun”, afirmă Dr. Jenny Leeser, Directorul clinicii Occupational Health pentru BUPA Health and Wellbeing.

Oamenii de știință afirmă că dependenții de muncă (workaholicii) pot avea mai multe probleme de sănătate decât persoanele care muncesc într-un ritm normal. De exemplu, stresul cauzat de muncă poate provoca probleme psihologice, emoționale, psihice și comportamentale, cum ar fi “epuizarea emoțională”, ”depersonalizarea” – comportamentul obsesiv-compulsiv, tulburările de personalitate sau o dereglare a glandei tiroide, a celei pituitare sau a altor glande endocrine.

Testul constă in şapte întrebări referitoare la activitatea unei persoane la locul de muncă, utilizând o scala de la 1 la 5. Fiecare întrebare se bazează pe unul dintre aspectele dependenţei: acapararea atenției (activitatea controlează gândirea și comportamentul) , modificări în starea de spirit (se schimbă activitatea sau se îmbunătățește starea de spirit), toleranţa (din ce în ce mai multe activităţi sunt necesare pentru a atinge efectele iniţiale), retragerea (senzaţie de neplăcere în cazul în care activitatea este redusă sau întreruptă brusc), conflictul (activitatea cauzează conflicte în relaţiile sociale şi în alte activităţi), recidiva (revenirea la vechile activităţi/obiceiuri după o perioadă de abstinenţă), probleme de sănătate şi/sau alte probleme.

Odată perfecționată, metoda BWAS va fi un instrument util pentru identificarea persoanelor care sunt în pericol, existând posibilitatea ca acestea să fie ajutate înainte ca dependența de muncă să devină o problemă.

Testele BWAS s-au dovedit mai eficiente decât alte evaluări utilizate pentru a testa dependența de
muncă, datorită numărului mare de respondenţi – aproape 12.000 de persoane – prin intermediul unui sondaj realizat pe Internet după vizionarea unei emisiuni TV despre dependența de muncă și cu ajutorul altor 368 de persoane care au completat un studiu mai amănunțit despre stilul lor de muncă.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.