Testare gratuită pentru depistarea hepatitei B în Capitală și șase județe

0

 

Peste 9.000 de persoane din București și județele Prahova, Bacău, Mureş, Gorj, Buzău şi Braşov se pot testa gratuit pentru depistarea virusului hepatitei B, în cadrul unui proiect pilot demarat de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), în colaborare cu Societatea Naţională a Medicilor de Familie (SNMF) şi Laboratoarele Bioclinica, având sprijinul Bristol Myers Squibb, se arată într-un comunicat de presă.

„Salut asemenea iniţiative, mai ales că şi eu sunt pacient cu virus B. Oricum, la nivel de Alianţă, avem această intenţie de a face presiuni pentru screening pe mai toate bolile cronice şi sperăm ca Ministerul Sănătăţii să îl bugeteze, astfel încât, pe viitor, să nu îngroşăm rândurile pacienţilor cu asemenea boli cronice. Să prevenim e mai ieftin şi mai uşor decât să tratăm, iar costurile vor fi reduse esenţial”, a spus Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România (APCR).

Accesul la testare se va realiza prin intermediul unor vouchere distribuite de către cei 280 de medici de familie înscrişi în proiect din locaţiile amintite, programul pilot vizând mai ales persoanele cuprinse în grupele de risc, respectiv cu Transaminaza (AST ALT) crescută, transfuzii de sânge sau produse de sânge, proceduri medicale/stomatologice invazive, profesie care expune persoanele la răni prin care poate veni în contact cu sângele altora (ex. personal medical), utilizare de droguri cu administrare intranazală sau intravenoasă, tatuaje sau piercing-uri, contacte sexuale întâmplătoare multiple sau cu persoane infectate HVB, sarcina.

„Testaţi-vă! Dacă sunteţi pozitivi la testele HVB, testaţi-vă partenerii, iar dacă aceştia sunt negativi, să se vaccineze. Totodată, în momentul în care sunteţi găsiţi pozitivi, este bine să mergeţi la un medic specialist să vă ia în evidenţă, să vă stadializeze boala şi, dacă se impune, să vi se prescrie tratament”, a punctat prof. Adrian Streinu-Cercel.

Campania va debuta succesiv în locaţiile menționate, iar lista medicilor care au intrat în program va fi afişata pe site-ul hepato.ro, pe măsură ce campania va începe în fiecare judeţ. Orice persoană care se încadrează în grupele de risc menţionate în program şi doreşte să se testeze se poate înscrie prin e-mail la adresa hepatobv@gmail.com sau apelând Call Center-ul APAH-RO 0268.474.400 (tasta 1, apel cu tarif normal, de luni până vineri, între orele 10.00 – 16.00), menţionând numele, un număr de telefon pentru contact şi medicul de familie la care este înscris. Astfel, va fi anunţat când îşi poate ridica voucherul cu care se va prezenta la laborator, pentru a beneficia de testare gratuită.

„Şi pe această cale dorim să încurajăm testarea, să îi determinăm pe oameni să se preocupe de sănătatea lor gândind că e mai bine să ştii, pentru a acţiona la timp, decât să nu faci nimic şi apoi să te întrebi ce ar fi fost dacă ştiai mai devreme. APAH-RO a acordat încă de la înfiinţare atenţie problematicii hepatitei B, mai ales în rândul tinerilor si al femeilor care îşi doresc un copil. Acest proiect este necesar pentru că, din punctul nostru de vedere, trebuie făcuţi paşi, chiar dacă mărunţi, deopotrivă de autorităţi, medici, asociaţii de pacienţi, pentru a putea depista afecţiunile hepatice la timp. Hepatita cronica B este o boală care nu trebuie subestimată”, a subliniat Marinela Debu, președintele APAH-RO.

Campania, care marchează și împlinirea a patru ani de activitate a APAH-RO, se va încheia la 1 septembrie a.c.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.