Testări gratuite de Ziua Mondială a Astmului

0

Sâmbătă şi duminică bucureştenii, clujenii şi craiovenii sunt aşteptaţi să-şi verifice gratuit starea plămânilor prin spirometrie, o testare care poate identifica principalele boli pulmonare, precum astmul, BPOC, etc.

Testările au loc cu prilejul Zilei Mondiale a Astmului, sărbătorită în acest an pe 6 mai, un prilej pentru creşterea gradului de conștientizare a publicului privind această afecțiune, mai ales că prevalența astmului este în continuă creștere, mai ales în rândul copiilor. În ultimele două decenii numărul de cazuri s-a dublat. În România se estimează că sunt între 800.000 și 1.000.000 cazuri de astm. În Europa sunt înregistrate 32 de milioane de cazuri, iar în întreaga lume peste 300 de milioane.

Statisticile arată că în Europa 1 din 4 pacienți a avut cel puțin o criză de astm atât de severă, încât nu a putut nici măcar să ceară ajutor. Cele mai frecvente trei expresii folosite de pacienți pentru a descrie criza astmatică sunt lipsa de aer, sufocarea și frica.

Societatea Română de Pneumologie, cu sprijinul companiilor farmaceutice, organizează pe 10 și 11 mai între orele 09.00-17.00 o campanie de testare și informare în București, în Parcul Tineretului, în Cluj-Napoca, în Piața Mihai Viteazul și în Craiova, în Parcul Nicolae Romanescu.

„Îi invit pe toți cei care au probleme respiratorii să intre pe site-ul www.invingeastmul.ro și să își facă testul de evaluare. Dacă rezultatul le confirmă temerile, îi invit pentru a face o spirometrie. Astmul poate fi controlat, există acum metode și tratamente pentru a duce o viață cât mai normală”, a declarat Prof. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Ȋn 2013, o campanie de testare făcută în 48 de centre din țară a arătat că, din cei 12.481 de pacienți testați, 3994 au fost diagnosticaţi cu o boală pulmonară sau aveau un risc crescut de a o dezvolta.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.