Testări gratuite pentru astm

0

Societatea Română de Pneumologie organizează în weekendul 16-17 mai  o campanie de testări gratuite pentru astm, în Parcul Tineretului din București, cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului.

“Astmul  este o boală care poate fi ţinută sub control. Este important ca pacienţii să ştie că pot duce o viaţă normală dacă îşi iau tratamentul şi se feresc de factorii de risc.” spune Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. Afecţiunea  se agravează în timp şi afectează oamenii în mod diferit – de aceea, e foarte important ca pacienţii să înveţe să ţină astmul sub control. Boala nu poate fi vindecată, dar pacienţii pot duce o viaţă normală, activă, dacă își iau medicamentele, evită factorii de risc (polen, animale de companie, fum, praf de casă, mirosuri puternice ), merg la medic de câteva ori pe an pentru control și învaţă care sunt semnele că astmul lor se agravează şi cum  trebuie să reacţioneze.

Astmul afectează mai mult de 300.000.000 oameni în toată lumea și este cea mai răspândită boală cronică printre copii. În România, se estimează că trăiesc între 800.000 şi 1.000.000 de pacienți cu astm. La nivel european, numărul acestora crește la 30.000.000 (unu din patru pacienţi a avut în cursul vieții cel puţin o criză de astm atât de severă, încât nu a putut nici măcar să ceară ajutor). În Europa de Vest, o persoană moare din cauza astmului în fiecare oră.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.