Țigări electronice și medicină personalizată pentru prevenția bolilor cardiovasculare

0

Specialiștii cardiologii sfătuiesc politicienii să ia în considerare și zone mai neconvenționale în ceea ce privește eforturile lor de a preveni bolile cardiovasculare, cum ar fi țigările electronice sau medicina personalizată, potrivit unui raport euractiv.eu, realizat în urma Congresului Societății Europene de Cardiologie care a avut loc recent la Londra.

Activitatea de prevenție a bolilor cardiovasculare este deseori limitată la campanii de sănătate publică ce se concentrează pe activitatea fizică, alimentația sănătoasă, reducerea consumului de alcool și a fumatului. Pe de altă parte, prevenția înseamnă și găsirea de soluții alternative pentru fumători, minimizând riscurile de boli cardiovasculare prin intermediul medicinii personalizate și al unei mai bune informări a furnizorilor de servicii medicale.

 

Țigările electronice

Fumatul este cea de-a doua cauză a bolilor cardiovasculare după tensiunea arterială ridicată, potrivit Federației Mondiale a Inimii, cauzând aproape 10% din bolile de inimă din lume. Legile de limitare a fumatului au redus mortalitatea, dar politicienii ar trebui să aibă acum în vedere țigările electronice, a spus Peter Hajek, profesor de psihologie clinică și director al Departamentului de Sănătate și Stil de Viață din cadrul Institutului Wolfson de Medicină Preventivă.

Hajek a consultat ultimele studii asupra țigărilor electronice și este împotriva părerilor negative pe care politicienii le au asupra acestora. El afirmă că sunt dăunătoare, dar mult mai puțin decât fumatul tradițional. În plus, contrar a ceea ce se crede, există dovezi că fumatul electronic nu este pentru tineri un pas spre a adopta obiceiul fumatului .

“Nu este nici o îndoială că fumătorii care utilizează țigările electronice reduc dramatic riscurile de afecțiuni cardiovasculare. Cel mai bine ar fi să renunțe la fumat, desigur, dar pentru mulți aceasta nu este o opțiune », a spus Hajek în cadrul congresului. Politicienii UE au luat în discuție recent interzicerea țigărilor electronice pentru a împiedica tinerii să se apuce de fumat. După îndelungi negocieri, au decis că țigările care conțin mai mult decât o anumită cantitate de nicotină pot fi comercializate și supuse acelorași reglementări ca și dispozitivele medicale. Directiva a intrat în vigoare din aprilie 2014, iar statele membre au termen până în mai 2016 pentru a-și alinia legislația.

 

Medicina personalizată

O altă zonă de prevenție luată în discuție în cadrul Congresului este medicina personalizată, adaptată nevoilor fiecărui individ. Medicamente utilizate pe scară largă pentru toți pacienții pot fi mai puțin eficiente și uneori pot trece cu vederea necesitățile individuale, a explicat Mary Kerins, manager de reabilitare cardiacă pentru Spitalul St. James’s din Dublin.

Kerins a subliniat faptul că screeningurile pe scară largă ar putea fi utilizate în combinație cu medicina personalizată, menționând totodată problemele care țin pe loc cercetarea în ceea ce privete acest domeniu – legislația nealiniată la nivelul țărilor europene, dar și regulile prea stricte privind datele cu caracter personal.

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.