Transplant de uter, în Suedia

0

Nouă femei din Suedia au trecut printr-o operație de transplant de uter, grefele fiind primite de la rude în viață, în cadrul unui proiect experimental, potrivit site-ului BBC. Acesta este primul experiment care testează dacă transplantul de uter este posibil astfel încât femeile să poată da naștere propriilor copii.

Conducătorul proiectului, Dr. Mats Brannstrom, din cadrul Universității din Gothenberg, speră ca tehnica să poată ajuta și alte femei care s-au născut fără uter sau au probleme care le împiedică să conceapă.

Intervențiile de transplant nu au conectat uterele femeilor la tuburile falopiene, așadar nu pot rămâne însărcinate pe cale naturală, însă toate femeile care au primit transplantul pot produce propriile ovule care ar putea fi folosite pentru tratamente de fertilizare in-vitro.

Cele nouă femei care au participat la experiment, majoritatea cu vârste între 30 și 40 de ani, fie se născuseră fără uter, fie le fusese extirpat din cauza cancerului uterin.

Cercetările suedeze sunt cele mai avansate în acest domeniu. Anterior experimentului, au mai existat două încercări de transplantare a uterului, în Turcia și Arabia Saudită, niciuna nu a avut, însă, drept rezultat conceperea de copii.

“Acesta este un tip complet nou de chirurgie. Nu avem surse de documentare”, a spus Dr. Brannstrom care va susține împreună cu colegii săi un workshop despre transplantarea uterului și va publica un raport științific despre operație în curând.

 

About Author

Raluca Bajenaru

Comments are closed.