Transplantul hepatic cu numărul 400, la Institutul Clinic Fundeni

0

La Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a fost efectuat miercuri transplantul hepatic cu numărul 400, informează Agerpres.

Prof. dr. Irinel Popescu, şeful CCGTH Fundeni, a declarat pentru Agerpres că această cifră este una importantă pentru activitatea de transplant: “Ne propunem să creştem această activitate care este în beneficiul pacienţilor. Pe lista de aşteptare se află încă 350 – 400 de pacienţi”, a subliniat realizatorul primului transplant hepatic din România.

Intervenţia a fost deosebit de complicată, fiind efectuată unui bărbat de 51 de ani, cu ciroză hepatică provocată de o hepatită cu virus B. Donator a fost soția acestuia, în vârstă de 52 de ani.

În anul 2000 a fost realizat primul transplant de ficat reușit la Centrul de Transplant Hepatic de la Fundeni, numărul de transplanturi realizate crescând anual. În 2005 a fost înființată Agenţia Naţională de Transplant. În anul 2012 au fost efectuate 75 de transplanturi hepatice, număr comparabil cu al oricărui centru european. Rezultatele postoperatorii s-au ameliorat constant de-a lungul celor aproape 13 ani, ele ajungând în momentul de faţă similiare cu cele din programele internaţionale cu experienţă.

About Author

Delia Budurca

Comments are closed.